Şeful ANAF i-a destituit pe directorii Finanţelor Publice Timişoara şi Iaşi. Reacţia Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici

Preşedintele ANAF i-a eliberat din funcţie pe directorii generali de la direcţile generale regionale ale Finanţelor Publice Timişoara şi Iaşi, Ioan Dragomir şi Marian Bosianu, după ce aceştia au refuzat să primească un inspector de la Integritate în comisiile de examinare pentru promovare.

5537 afișări
Imaginea articolului Şeful ANAF i-a destituit pe directorii Finanţelor Publice Timişoara şi Iaşi. Reacţia Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici

Şeful ANAF i-a destituit pe directorii Finanţelor Publice Timişoara şi Iaşi (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Demiterea a venit în urma deciziei directorilor de la Iaşi şi Timişoara de a nu solicita aparatului central al ANAF, în conformitate cu procedurile legale, desemnarea unui membru din cadrul Direcţiei de Integritate pentru a face parte din comisiile de examinare care vor superviza examenele de promovare.

"Există persoane care cred că sprijinul politic sau manipularea sindicatelor sunt lucruri mai importante decât procesul de reformă a ANAF. Măsura dispusă astăzi reprezintă un mesaj foarte clar că nu este deloc aşa", a declarat într-un comunicat preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu.

Şeful Fiscului a extins regula instituită deja pentru toate examenele din cadrul Direcţiei de Antifraudă Fiscală şi în cadrul altor tipuri de examene, anume ca un inspector al Direcţiei de Integritate să fie prezent în cadrul comisiilor de examinare.

El a trimis la începtul lunii o circulară prin care s-au dispus măsuri cu privire la concursurile de promovare în grad profesional. Astfel, examenul de promovare se va organiza centralizat, la nivelul regiunii şi se va constitui o singura comisie de concurs/examen şi o singură comisie de soluţionare a contestaţiilor, iar din componenţa fiecăreia va face parte şi un funcţionar public din cadrul Direcţiei Generală de Integritate (DGI).

Atât ANFP, cât şi reprezentanţii Sedlex au contestat această măsură, precizând că desemnarea unui inspector de la DGI nu se poate face decât la solicitarea direcţiilor regionale.

"Din acest motiv, având în vedere că scopul final al acestei măsuri îl reprezintă eliminarea examenelor aranjate şi permiterea accesului la promovări doar pe baza competenţelor profesionale, directorilor generali din teritoriu li s-a solicitat să asigure îndeplinirea formalităţilor procedurale", se mai arată în comunicat.

Din cei opt directori generali din teritoriu, şefii regionalelorTimişoara şi Iaşi au refuzat să îndeplinească solicitarea preşedintelui ANAF, încercând să blocheze astfel prezenţa unui inspector al DGI în cadrul comisiilor de examinare.

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici despre circulara ANAF privind concursurile: Am emis un punct de vedere legal, nu o contestaţie

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a anunţat, miercuri, că punctul de vedere al agenţiei în legătură cu circulara ANAF privind organizarea concursurilor a fost emis ca urmare a unei solicitări a sindicatelor din Finanţe şi nu reprezintă o contestaţie a deciziei şefului ANAF.

"ANFP a emis un punct de vedere legal ca urmare a solicitării Federaţiei (Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, n.r.), conform atribuţiilor ANFP în acest domeniu, acesta nefiind o contestaţie la adresa unei măsuri luate de conducătorul ANAF. Acest punct de vedere a fost transmis atât Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, cât şi ANAF", a comunicat agenţia.

Răspunsul ANFP a vizat "clarificarea unor aspecte legislative, prevăzute de actele normative în vigoare" şi a subliniat necesitatea respectării prevederilor legale privind numărul de membri desemnaţi în cadrul comisiilor de concurs şi al comisiiilor de soluţionare a contestaţiilor (trei membri, dintre care doi reprezentanţi ai instituţiei care face angajările respective şi un membru ANFP), competenţa de decizie privind componenţa comisiilor (Direcţiile Generale Regionale ale Finanţelor Publice), respectiv respectarea termenelor privind elaborarea actelor normative de constituire a comisiilor - minimun 20 de zile înaintea concursului, potrivit sursei citate.

ANFP mai arată că a fost sesizată de către Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe cu privire la o circulară ANAF din 4 noiembrie potrivit căreia concursurile sau examenele de promovare din cadrul DGRFP se vor organiza centralizat, la nivelul regiunii, şi că se vor constitui comisii de concurs şi de soluţionare a contestaţiilor din care vor face parte câte un funcţionar public din cadrul direcţiilor de specialitate de la nivelul ANAF - aparat central şi câte un funcţionar al Direcţiei Generale de Integritate.

Potrivit ANAF, ANFP şi Sedlex au contestat această decizie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici