Şeful diviziei UBS din Belgia, investigat într-o fraudă fiscală de mai multe miliarde de euro

Şeful diviziei băncii elveţiene UBS din Belgia, Marcel Bruehwiler, este interogat în cadrul unei investigaţii referitoare la o fraudă fiscală în valoare de mai multe miliarde de euro, potrivit procuraturii din această ţară.

150 afișări
Imaginea articolului Şeful diviziei UBS din Belgia, investigat într-o fraudă fiscală de mai multe miliarde de euro

Şeful diviziei UBS din Belgia, investigat într-o fraudă fiscală de mai multe miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţia a percheziţionat locuinţa lui Bruehwiler, a unui client al UBS, precum şi birourile băncii, se arată într-un comunicat al procuraturii, transmite Bloomberg.

Informaţiile, care indică o fraudă fiscală gravă, au fost obţinute prin intermediul unor acuzaţii extrem de exacte din partea unor directori din bancă, care fie au plecat din instituţie fie au fost concediaţi şi care nu au mai putut să suporte practicile UBS, susţin procurorii, potrivit cărora evaziunea este în valoare de mai multe miliarde de euro.

Angajaţi ai UBS au abordat în ultimii 10 ani belgieni bogaţi, inclusiv directori generali ai unor companii şi atleţi, încurajându-i să deschidă conturi nedeclarate în Elveţia, a relatat luna trecută revista M…Belgique, fără să menţioneze sursa informaţikilor.

UBS Belgium a ajutat la organizarea transferului unor sume mari de bani ale clienţilor în Elveţia, potrivit publicaţiei.

"Ne desfăşurăm afacerile respectând în totalitate legislaţia şi reglementările. UBS nu tolerează nicio activitate de sprijinire a clienţilor să evite obligaţiile fiscale. Colaborăm pe deplin cu autorităţile belgiene", a declarat joi purtătorul de cuvânt al UBS, Yves Kaufmann.

Investigaţia din Belgia este cea mai recentă dintr-o serie de cazuri de evaziune fiscală în care este implicată banca elveţiană.

UBS a evitat să fie pusă sub acuzare în SUA, în 2009, recunoscând că a ajutat clienţii să eludeze fiscul. Banca a plătit o penalizare de 780 de milioane de dolari şi a predat autorităţilor date referitoare la 250 de conturi. Ulterior, UBS a dezvăluit alte 4.450 de conturi.

Procuratura din Paris investighează la rândul ei acuzaţiile că divizia franceză a UBS a ajutat clienţii să îşi ascundă averile în conturi elveţiene. Autoritatea franceză de reglementare bancară a amendat anul trecut UBS cu 10 milioane de euro pentru deficienţe în controlul fraudelor fiscale şi a practicilor ilegale de vânzare. În 2012, autorităţile franceze au efectuat percheziţii la birourile UBS din Paris, Lyon şi Strasbourg.

Banca elveţiană Credit Suisse a plătit în SUA o amendă de 2,6 miliarde de dolari şi a recunoscut că a ajutat clienţii americani să eludeze fiscul.

Autorităţile americane vor să penalizeze şi banca franceză BNP Paribas, cu peste 10 miliarde de dolari, pentru că ar fi încălcat embragourile impuse unor ţări ca Iran şi Sudan, potrivit unei persoane apropiate situaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici