Şeful FMI: Fondul a propus Guvernului majorarea impozitelor, în special pentru cei bogaţi

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat la postul de televiziune France 2 că FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, în special pentru cei mai bogaţi, dar autorităţile din România au luat decizia tăierii salariilor funcţoionarilor.

141 afișări
Imaginea articolului Şeful FMI: Fondul a propus Guvernului majorarea impozitelor, în special pentru cei bogaţi

Şeful FMI: Fondul a propus Guvernului majorarea impozitelor, în special pentru cei bogaţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul român ne-a spus: Vom taia 20 - 25% din salariile funcţionarilor. Noi am spus nu, nu luaţi această măsură dacă vreţi să faceţi economii, măriţi impozitele şi mai ales impozitele pentru cei mai bogaţi. Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem. Şi acesta este adevărul: Guvernul decide întoteauna, nu FMI. Noi spunem doar: Asta e situaţia şi care e drumul de urmat pentru a vă reveni. Guvernul propune măsurile, guvernul român le-a ales", a spus directorul FMI, potrivit postului de radio RFI, care citează France 2.

Strauss-Kahn lasă astfel de înţeles că oficialii FMI au porpus Guvernului să renunţe la cota unică şi să treacă la impozitare progresivă, cu taxe mai înalte pentru populaţia cu venituri mai mari.

"România este într-o situaţie mai dificilă decât credeam şi decât o credea şi ea. I-am spus: în aceste condiţii vom accepta ca deficitul bugetar pe care l-am convenit să fie puţin mai mare pentru că în felul acesta vom susţine creşterea economică. Totuşi, situaţia s-a degradat mai mult decât am crezut şi ca urmare am cerut noi măsuri", a mai spus Strauss Kahn.

Directorul FMI a participat joi seară la emisiunea "A vous de juger", unde a a fost întrebat de moderatoarea emisiunii, jurnalista Arlette Chabot, dacă îşi va depune candidatura la următoarele alegeri prezidenţiale din Franţa. Dominique Strauss-Kahn a evitat să confirme dacă intenţionează să îşi depună candidatura la preşedinţia Franţei.

"Am un cap micuţ şi nu mă pot gândi la mai multe lucruri deodată", a glumit Strauss-Kahn, evitând astfel un răspuns clar la întrebarea moderatoarei. Presa franceză îl dă pe Strauss Kahn ca principal contracandidat al lui Nicolas Sarkozy în 2012.

Săptămâna trecută, şeful misiunii de evaluare Fondului în România, Jeffrey Franks, a declarat că FMI a propus mai multe măsuri de reducere a deficitului bugetar mai echilibrate între creşterea veniturilor şi scăderea cheltuielilor, iar autorităţile române au optat pentru tăierea cheltuielilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici