Şeful grupului german Linde: Germania trebuie să ia în calcul ieşirea din zona euro

Germania ar trebui să ia în calcul ieşirea din zona euro, dacă încercările de impunere a unei discipline fiscale stricte vor eşua, a declarat directorul general al grupului Linde, Wolfgang Reitzle, pentru Der Spiegel.

889 afișări
Imaginea articolului Şeful grupului german Linde: Germania trebuie să ia în calcul ieşirea din zona euro

Şeful grupului german Linde: Germania trebuie să ia în calcul ieşirea din zona euro (Imagine: Shutterstock)

"Mă tem că dorinţa ţărilor aflate în criză să se reformeze va dispăra dacă Banca Centrală Europeană va fi nevoită să intervină în final. Dacă nu reuşim să disciplinăm ţările aflate în criză, Germania trebuie să iasă", consideră şeful Linde, companie care produce gaze industriale, prezentă şi în România.

Dacă guvernul va cere germanilor să plătească taxe de 50% din venituri pentru a finanţa alte ţări, electoratul nu va mai susţine măsurile, a afirmat Reitzle.

Deşi un scenariu indezirabil, el crede că industria germană ar supravieţui trecerii la o nouă monedă.

"Desigur că va conduce la aprecierea în valoare a noii monede, fie ea marca germană sau ceva de tipul nord-euro. Dar se va aprecia mai puţin decât se tem unii. Deşi ar conduce la şomaj mai ridicat în Germania odată cu scăderae exporturilor, vor creşte presiunile să devenim mai competitivi", consideră omul de afaceri.

Reitzle a adăugat că zona euro nu se va destrăma complet, însă Grecia nu mai este într-o poziţie din care îşi poate asigura serviciul datoriilor.

"Ţara nu este într-o poziţie din care să se poată restructura astfel încât să rămână în zona euro. Pe termen mediu, Grecia trebuie să plece. Iar reducerea datoriilor Greciei nu va fi de 50-70%, ci în final va fi de 100%", avertizează el.

Şeful Linde consideră că anul determinant pentru viitorul euro nu este 2012, ci va veni peste trei-patru ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici