Şeful Rosneft: Grupul are suficientă valută pentru plata datoriilor

Grupul petrolier rus Rosneft, care a rambursat recent un împrumut de 7 miliarde dolari, are suficientă valută pentru a-şi onora obligaţiile financiare, inclusiv cele rezultate în urma achiziţiei TNK-BP, fără să fie nevoită să schimbe ruble pe piaţa monetară, transmite Bloomberg.

99 afișări
Imaginea articolului Şeful Rosneft: Grupul are suficientă valută pentru plata datoriilor

Şeful Rosneft: Grupul are suficientă valută pentru plata datoriilor (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Rosneft nu are nevoie să schimbe bani în piaţă pentru a-şi plăti datoriile, deoarece generează suficiente venituri în valută", a declarat Igor Sechin, directorul general al grupului cu capital majoritar de stat.

Şeful gigantului petrolier a infirmat speculaţiile potrivit cărora Rosneft a început să schimbe ruble în dolari pentru plata datoriilor.

Potrivit acestuia, Rosneft ar putea primi un ajutor financiar de la Fondului Naţional de Bunăstare, sumele urmând să fie folosite pentru investiţii în sectorul petrolier rus.

Rosneft, grav afectată de sancţiunile economice impuse Rusiei şi de scăderea cotaţiilor petroliere, a acumulat datorii uriaşe în urma achiziţiei de anul trecut a companiei TNK-BP pentru 55 de miliarde dolari, tranzacţie menită să impulsioneze transformarea Rosneft în cea mai mare companie petrolieră listată la nivel mondial.

Grupul, la care statul rus deţine o participaţie de 70%, datorează băncilor şi deţinătorilor de obligaţiuni circa 60 de miliarde de dolari, fiind cea mai îndatorată companie raportat la profituri dintre marii producători de petrol, cu excepţia Petroleo Brasileiro din Brazilia.

Rosneft a rambursat anul acesta datorii în valoare totală de 24 miliarde de dolari, o nouă plată, în valoare de 7,1 miliarde de dolari, fiind programată pentru 13 februarie, se arată într-un comunicat al grupului.

Potrivit calculelor Bloomberg, Rosneft trebuie să plătească datorii cumulate de 19 miliarde de dolari în 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici