Şeful UniCredit are coşmaruri despre Europa

Directorul general al grupului financiar italian UniCredit, Federico Ghizzoni, spune că temerile privind datoriile de stat, având în centru Irlanda, îi provoacă "coşmaruri despre Europa ca întreg".

20 afișări
Imaginea articolului Şeful UniCredit are coşmaruri despre Europa

Şeful UniCredit are coşmaruri despre Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ghizzoni a declarat că problema trebuie rezolvată urgent, pentru a salva credibilitatea Europei şi puterea monedei euro.

Europa a avut instrumentele necesare pentru a face faţă crizei, dar procesele "trebuie să fie accelerate" pentru a calma volatilitatea pieţelor, a continuat şeful UniCredit.

"Sunt îngrijorat de faptul că, dacă situaţia nu va fi abordată adecvat în plan politic, pieţele vor continua să reacţioneze, generând volatilitate", a arătat Ghizzoni, prezent la o conferinţă bancară la Frankfurt.

Întrebat dacă Irlanda ar trebui să accepte un plan de salvare, Ghizzoni a spus că "ar fi bine să se ajungă la un acord, dar trebuie respectată independenţa Irlandei".

Irlanda ar putea beneficia de un împrumut internaţional substanţial

Guvernatorul băncii centrale irlandeze, Patrick Honohan, se aşteaptă ca Irlanda să primească un împrumut de "mai multe zeci de miliarde de euro", în urma discuţiilor cu partenerii europeni, transmite AFP.

"Mă aştept să fie pus la dispoziţia Irlandei un împrumut, fapt deloc îngrijorător. Discuţiile sunt serioase, iar ei (Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional - n.r.) nu ar trimite o misiune atât de importantă dacă nu s-ar fi avut în vedere un împrumut. Vorbim de un împrumut de mai multe zeci de miliarde de euro", a afirmat Honohan la postul de radio RTE.

O delegaţie a Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional vine joi în Irlanda pentru a convinge Dublinul să accepte un plan internaţional de salvare a sistemului bancar, ale cărui probleme ameninţă stabilitatea zonei euro.

Premierul irlandez, Brian Cowen, a arătat miercuri că delegaţia va analiza tipul de asistenţă de care ar avea nevoie Irlanda şi a respins sugestiile că guvernul discută cu partenerii europeni un plan de susţinere financiară.

"Ne vom concentra pe tipul de asistenţă care poate fi oferit pentru a ne asigura că problema este tratată corect", a declarat Cowen în Parlamentul ţării.

El a precizat că guvernul nu negociază un plan de salvare financiară.

"Guvernul nu intenţionează să solicite oficial sprijin financiar, în lipsa unor activităţi pregătitoare", a mai spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici