Senatorii au aprobat acordul de garanţie pentru împrumutul contractat de Ford la BEI

Plenul Senatului a aprobat, marţi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de Garanţie dintre România şi Banca Europeană de Investiţii privind garantarea în proporţie de 80% a contractului de finanţare dintre Banca Europeană de Investiţii şi Ford România.

43 afișări
Imaginea articolului Senatorii au aprobat acordul de garanţie pentru împrumutul contractat de Ford la BEI

Senatorii au aprobat acordul de garanţie pentru împrumutul contractat de Ford la BEI (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

Acordul de Garanţie dintre România şi Banca Europeană de Investiţii a fost semnat la Bucureşti la 21 ianuarie 2010.

Prin acest acord, statul garantează 80% din obligaţiile aferente contractului de finanţare dintre Banca Europeană de Investiţii şi Ford România, în valoare de 400 milioane de euro, sumă împrumutată pentru modernizarea fabricii de automobile de la Craiova.

Senatorii au votat în unanimitate pentru adoptarea legii de ratificare a acordului.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a avut, vineri, la sediul Consiliului Judeţean Dolj, o întâlnire cu preşedintele Ford România, Dioniso Campos, după ce, joi, a ajuns la Senat proiectul de lege privind ratificarea acordului de garantare a împrumutului BEI către Ford. El a precizat că la începutul acestei săptămâni urma să fie convocat Biroul Permanent al Senatului pentru a trece cu prioritate pe agenda instituţiei adoptarea proiectului de lege.

"Această procedură de maximă urgenţă pe care Parlamentul României a adoptat-o cu privire la ratificarea şi aprobarea acestui acord de garantare nu reprezintă un favor făcut Ford, ci o reacţie pentru a putea avea un astfel de investitor strategic care să producă şi să creeze locuri de muncă aici, la Craiova, în Oltenia", a afirmat Geoană, la Craiova.

La rândul său, preşedintele Ford România, Dionisio Campos, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că banii din împrumutul BEI, care vor fi accesaţi până la sfârşitul primului trimestru al acestui an, vor fi folosiţi pentru dezvoltarea fabricii de la Craiova. El a afirmat că investiţia Ford de la Craiova decurge conform calendarului stabilit.

În luna ianuarie, reprezentanţii Guvernului României, ai companiei Ford şi cei ai BEI au semnat, la Bucureşti, acordul de garanţie de stat pentru un împrumut de 400 milioane de euro, bani care urmează să fie investiţi în dezvoltarea fabricii de la Craiova.

Banca Europeană de Investiţii va acorda companiei Ford România un împrumut în sumă de 400 milioane de euro destinat confinanţării unui proiect de dezvoltare a unui motor cu emisii reduse de dioxid de carbon şi producţiei ulterioare la uzina din Craiova.

Guvernul a decis să acorde Ford garanţii de 320 de milioane de euro, care acoperă 80% din acest credit, iar garanţia a fost autorizată, în luna noiembrie, de către Comisia Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici