Senatul a aprobat ca TVA să fie plătită ulterior încasării facturii

Senatul a aprobat, luni, un proiect legislativ de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca TVA să se plătească în maximum 30 de zile de la data încasării facturii, în acest moment plata TVA făcându-se la momentul emiterii facturii.

47 afișări
Imaginea articolului Senatul a aprobat ca TVA să fie plătită ulterior încasării facturii

Senatul a aprobat ca TVA să fie plătită ulterior încasării facturii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Raportul de respingere al propunerii legislative nu a întrunit votul plenului, doar 38 de senatori votând favorabil, 5 abţinându-se, iar 51 exprimându-se împotrivă.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană a considerat că respingerea raportului echivalează cu adoptarea propunerii legislative, în consecinţă nu a mai supus votului proiectul în ansamblu.

Potrivit modificării propuse, "orice persoană trebuie să achite taxa ( pe valoarea adăugată - n.r.) organelor fiscale în termen de 30 de zile de la data încasării facturilor aferente contravalorii serviciilor prestate sau produselor livrate".

Reprezentantul Guvernului, secretarul de stat în MFP Graţiela Iordache a afirmat anterior votului că măsura nu poate fi implementată deoarece Directiva 112 nu permite o astfel de prevedere şi că ar crea o serie de dezavantaje, printre care diminuarea veniturilor bugetare provenind din TVA, "în contextul în care indisciplina financiară între agenţii economici ar trebui suportată de stat", creşterea sarcinilor administrative atât pentru organele fiscale, cât şi pentru agenţii economici şi apariţia unor fenomele evazioniste.

"Propunerea are un impact bugetar negativ pentru a doua jumătate a anului 2010 de minus 2,2 miliarde lei, iar pentru 2011 de aproximativ 2,5 miliarde lei. Ministerul Finanţelor Publice nu susţine adoptarea actului normativ", a declarat Iordache.

La rândul său, preşedintele Comisiei de buget-finanţe, Ion Ariton, a precizat că raportul suplimentar de respingere a fost votat cu unanimitate în comisie.

Senatorul PDL Iulian Urban, unul dintre iniţiatori, a respins toate argumentele prezentate de reprezentantul Guvernului, susţinând că acest proiect legislativ este un semnal pe care Parlamentul trebuie să-l dea, pentru a evita ca întreaga economie naţională să intre în colaps.

"În condiţiile în care ne dispar comercianţii, adică subiecţii impozabili, nu vom mai avea cui să cerem să plătească TVA înainte de încasarea facturii. (...) Mediul privat este ca o lămâie din care au mai rămas foarte puţine picături de stors", a spus Urban.

Senatorul PSD Sorin Bota a afirmat că votează pentru adoptarea acestei iniţiative legislative.

"Nu am înţeles dacă reprezentantul iniţiatorilor este la Putere sau în Opoziţie. (...) Această iniţiativă vine să bulverseze sistenmul fiscal din România, dar vine şi să oblige Guvernul să-şi bage oarecum minţile în cap şi să nu eludeze legile ţării, inclusiv cea a contabilităţii, prin care plăţile trebuie să se facă în special de către ordonatorii de credite în ordinea facturilor. Acest proiect de lege, contrar cutumei prin care noi, cei din opoziţiei, ar trebui să-l respingem, de data aceasta eu, cel puţin, şi rog şi colegii mei să-l susţină", a declarat Bota.

Senatul a fost primă cameră sesizată, decizia urmând a fi luată de Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici