Senatul respinge cererile de reexaminare a OUG privind camerele pentru agricultură şi a legii care desfiinţează inspectoratele pentru calitatea seminţelor

Senatorii au respins, luni, cererea de reexaminare prin care preşedintele Traian Băsescu critică decizia de desfiinţare, prin OUG 58/2013, a Comitetului Naţional de Iniţiativă, el susţinând că astfel alegerile pentru camera agricolă la nivel naţional nu vor mai putea fi validate şi finalizate.

160 afișări
Imaginea articolului Senatul respinge cererile de reexaminare a OUG privind camerele pentru agricultură şi a legii care desfiinţează inspectoratele pentru calitatea seminţelor

Senatul respinge cererile de reexaminare a OUG privind camerele pentru agricultură şi a legii care desfiinţează inspectoratele pentru calitatea seminţelor (Imagine: Mircea Gherase/Mediafax Foto)

Şeful statului arată, în cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă 58/2013 pentru modificarea Legii 283/2010 privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală, că desfiinţarea Comitetul Naţional de Iniţiativă, prevăzută în legea trimisă la promulgare, nu este justificată întrucât acest organism şi-a îndeplinit obligaţiile ce vizau înscrierea camerei agricole la nivel naţional şi aprobarea comitetelor de iniţiativă de înfiinţare a camerelor agricole.

Preşedintele mai arată că implicarea prefectului în înfiinţarea, prin ordin, a comitetului judeţean de iniţiativă contravine prevederilor legii, deoarece camerele agricole sunt organizaţii apolitice.

Traian Băsescu critică, de asemenea, faptul că în legea trimisă la promulgare se prevede că în cazul fermierilor nu mai este necesară depunerea unei liste de susţinători pentru alegerea ca membru al colegiului judeţean al camerei agricole. El susţine că este nevoie în continuare de susţinerea unui grup de alegători şi că eliminarea acestei prevederi ar putea fi discriminatorie faţă de ceilalţi participanţi la alegeri.

Băsescu nu este de acord nici cu abrogarea din lege a articolului care prevede că funcţia de preşedinte al Colegiul Camerei Agricole Naţionale "este asimilată funcţiilor de demnitate publică". El susţine că abrogarea acestei prevederi nu se impune având în vedere că, odată cu calitatea de demnitar acordată preşedintelui, acestuia îi incumbă şi o serie de obligaţii ce ţin de integritatea şi transparenţa funcţiei pe care o îndeplineşte.

Senatorii au adoptat proiectul în forma trimisă la promulgare, respingând, la propunerea Comisiei pentru agricultură, cererea de reexaminare a preşedintelui.

Proiectul şi cererea preşedintelui Traian Băsescu vor fi dezbătute de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională.

Senatul respinge reexaminarea legii care desfiinţează inspectoratele pentru calitatea seminţelor

Senatul a respins, luni, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu referitoare la legea privind reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în care se solicita menţinerea statutului juridic al inspectoratelor teritoriale pentru calitatea seminţelor.

Astfel, senatorii au decis să adopte Legea privind unele măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, iniţiată de Guvern, în forma trimisă iniţial la promulgare.

În cererea de reexaminare, Băsescu menţiona că desfiinţarea celor 30 de inspectorate teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor şi modificarea denumirii lor vor duce la pierderea acreditărilor laboratoarelor de testare a seminţelor şi, implicit, la creşterea inutilă a cheltuielilor bugetare.

În lege se prevede înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Resurse Vegetale "prin reorganizarea inspectoratelor teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor, care se desfiinţează ca urmare a comasării prin fuziune şi prin preluarea activităţii Inspecţiei Naţionale pentru Calitatea Seminţelor de la Direcţia Inspecţii din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale".

Şeful statului a menţionat că, în prezent, funcţionează 30 de inspectorate teritoriale pentru calitatea seminţelor şi a materialului săditor, care funcţionează ca instituţii publice cu personalitate juridică şi care deţin laboratoare acreditate şi reacreditate pentru eşantionarea loturilor de seminţe şi efectuarea testelor de calitate necesare certificării oficiale a seminţelor şi materialului săditor, recunoscute la nivel european.

"Drept urmare, desfiinţarea acestor inspectorate şi modificarea denumirii lor va duce la pierderea acreditărilor laboratoarelor de testare a seminţelor şi, implicit, la creşterea inutilă a cheltuielilor bugetare. De asemenea, considerăm că desfiinţarea unor structuri teritoriale cu personalitate juridică şi comasarea lor în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Resurse Vegetale este de natură a crea o supracentralizare, dăunătoare competitivităţii produselor româneşti pe piaţa europeană şi mondială a seminţelor şi contrară proiectelor legislative europene în domeniu", se mai arată în cererea preşedintelui.

El a propus menţinerea statutului juridic al inspectoratelor teritoriale pentru calitatea seminţelor în structura actuală, de subordonare directă către MADR şi coordonarea acestora prin Inspecţia Naţională pentru Calitatea Seminţelor, "sub această formă fiind recunoscute la nivelul autorităţilor naţionale, al Comisiei Europene precum şi al autorităţilor similare din cadrul statelor membre ale Uniunii Europene".

În timpul dezbaterilor, senatorul PDL Alexandru Pereş a anunţat că democrat-liberalii vor încerca să strângă numărulul necesar de semnături pentru a ataca proiectul la Curtea Constituţională.

Senatul a adoptat acest proiect în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici