Şerban Nicolae a depus legea ce scuteşte de impozit clădirile noi, până la prima vânzare sau utilizare

Senatorul PSD Şerban Nicolae propune, printr-un proiect de lege, scutirea de impozit a clădirilor noi, edificate de către o societate sau o persoană fizică autorizată exclusiv în scopul comercializării, această scutire fiind până la prima vânzare sau începerea utilizării acestor clădiri.

265 afișări
Imaginea articolului Şerban Nicolae a depus legea ce scuteşte de impozit clădirile noi, până la prima vânzare sau utilizare

Şerban Nicolae a depus legea ce scuteşte de impozit clădirile noi, până la prima vânzare sau utilizare (Imagine: Andrei Spirache/Mediafax Foto)

Șerban Nicolae a depus, în 28 octombrie, acest proiect de lege de modificare a Codului Fiscal, aflat în consultare publică la Senat.

Senatorul PSD precizează, în expunerea de motive, că dezvoltatorul imobiliar construieşte cu forţe proprii obţinând un produs finit destinat comercializării, ca marfă, în mod similar cu producătorul de mijloace de transport, în schimb există diferinţe de impozitare, având în vedere că impozitarea mijloacelor de transport se realizează după prima înregistrare, înmatriculare, iar la clădiri la finalizarea construcţiei.

El apreciază şi că în legislaţia actuală nu se face distincţie între imobilul clădire construit exclusiv cu destinaţia comercializării, ca marfă şi o locuinţă edificată pentru propria folosinţă.

Senatorul PSD arată că, ”în perioada de vârf a crizei imobiliare, când lipsa de lichidităţi a blocat majoritatea tranzacţiilor, s-au înregistrat perioade de ani de zile între momentul finalizării construcţiei şi momentul vânzării sau cedării folosinţei” şi că, ”dincolo de pierderile comerciale fireşti în cazul mărfii deţinute pe stoc o peiroadă îndelungată, pentru constructori se adaugă pierderi băneşti semnificative prin obligarea la plata impozitului înainte de valorificarea produsului finit”.

”Tocmai de aceea am făcut această propunere legislativă, pe de o parte, în considerare a aplicării unui regim just şi echilibrat pentru toţi producătorii de bunuri, iar, pe de altă parte, în considerare a efectelor benefice, din punct de vedere economic şi social, ale unui asemenea sprijin fiscal. În acelaşi timp, sumele aparent pierdute de comunitatea locală se vor recupera prin efectul stimulativ al măsurii propuse, dezvoltatorii imobiliari fiind încurajaţi să investească în realizarea unor construcţii noi, diminuându-se presiunea pe care o generează acumularea acestor cheltuieli neproductive”, mai precizează Nicolae Şerban.

El menţionează că principalii beneficiari ai construcţiilor noi ar fi tinerii, pentru care preţul ar fi mai accesibil şi că scutirea nu se va aplica construcţiilor destinate folosinţei proprii, iar aceasta încetează în momentul primei vânzări sau în cazul începerii utilizării.

Proiectul prevede că vor fi scutite de impozit ”clădirile, construcţie nouă, edificate de o societate sau o persoană fizică autorizată, în condiţiile legii, exclusiv în scopul comercializării, potrivit obiectului de activitate. Scutirea operează de la data finalizării construcţiei, în condiţiile legii, şi până la prima vânzare sau, după caz, până la începerea utilizării, de către constructor sau de o altă persoană, prin cedarea folosinţei, clădiriile fiind considerate marfă. După prima vânzare, respectiv, după începerea utilizării, se datorează impozitul”.

Senatul e prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional pentru acest proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici