SIF Muntenia are mână liberă să continue procesul de valorificare a acţiunilor BCR

Acţionarii SIF Muntenia (SIF4) au "dat mână liberă" Consiliului de Administraţie pentru a decide ce va face cu acţiunile deţinute la BCR, varianta listării având şanse de numai 1%, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele SAI Muntenia, Petre Szel.

315 afișări
Imaginea articolului SIF Muntenia are mână liberă să continue procesul de valorificare a acţiunilor BCR

SIF Muntenia are mână liberă să continue procesul de valorificare a acţiunilor BCR

"Ne-au dat (Consiliului de Administraţie - n.r.) mână liberă să mergem mai departe, să continuăm procesul. Puteau să voteze împotrivă şi astfel ne blocau. Ei (unii acţionari - nr.r.) au convocat AGA să ne mandateze să cerem listarea BCR, nu noi am vrut AGA, pentru că nu era necesară, aveam deja acest drept. Chiar dacă am cere listarea ar fi şase de 1% să se facă. Ne mai gândim ce vom face, aşteptăm şi rezultatul votului de la AGA celelorlalte SIF-uri. Dacă până pe 12 octombrie (când expiră perioada de amânare a listării BCR -n.r.) nu se cere listarea, vom vedea ce vom face. Erste a acceptat acordul (anunţat săptămâna trecută- n.r.), iar SIF-urile trebuie să spună da sau nu. Consiliile de administraţie ale SIF-urilor au aprobat acordul (...) Aşteptăm să vedem ce se întâmplă", a declarat pentru MEDIAFAX Petre Szel, preşedintele CA şi directorul general al SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia.

Pe ordinea de zi a AGA se afla mandatarea administratorului SIF Muntenia să solicite până cel târziu la 13 octombrie listarea BCR, dacă până la această dată "nu se finalizează, negocierile privind o altă modalitate de valorificare a participaţiei SIF Muntenia la Banca Comercială Română, în conformitate cu informarea prezentată de administratorul SIF Muntenia".

În informarea invocată se preciza că listarea BCR ar fi o "soluţie ultimă", fiind invocate evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea şi eşecul ofertei secundare de la OMV Petrom.

Potrivit lui Szel, Consiliul de Administraţie al SIF Muntenia are dreptul să vândă în acest an un pachet reprezentând cu puţin peste 3% din acţiunile BCR, adică mai mult de jumătate din titluruile pe care le are SIF la bancă, de 6%.

"Nu pot vinde tot pachetul odată, pentru asta am nevoie de mandatarea AGEA, iar o astfel de adunare poate vom încerca să o convocăm anul viitor", a mai spus el.

Totuşi, întrunirea unei AGEA la SIF-uri, cu excepţia SIF Transilvania, este foarte greu de realizat întrucât condiţiile minime de cvorum sunt mai ridicate decât la o adunare ordinară. Chiar şi adunările ordinare s-au întrunit în ultimii ani doar la a doua convocare, când nu mai era necesară prezenţa a minim 50%+1, şi cvorumul era redus.

Pentru convocarea AGEA la SIF-uri este nevoie de un cvorum de 75% la prima convocare, iar la a doua de 50% +1.

La prima convocare AGA de la SIF Muntenia, de miercuri, au participat acţionari care deţin doar 9,94% din capital, iar pentru derularea şedinţei era necesară o prezenţă de minim 50% din drepturile de vot plus unu.

Potrivit înţelegerii făcute de conducerea a patru SIF-uri cu grupul Erste, societatea de investiţii financiare Muntenia ar putea încasa în schimbul a 6% din acţiunile BCR 26 milioane euro cash şi să primească acţiuni Erste evaluate în prezent la aproximativ 82 milioane euro.

Erste a anunţat săptămâna trecută că a încheiat un acord de principiu cu patru dintre cele cinci SIF-uri - SIF Banat Crişana, SIF Transilvania, SIF Munteania şi SIF Oltenia - pentru preluarea unui pachet de 2,61 miliarde acţiuni BCR, reprezentând 24,12% din capital, prin mai multe operaţiuni care presupun plata în numerar şi schimb cu titluri emise de grupul austriac. Valoarea tranzacţiilor de preluare a celor patru pachete de acţiuni s-ar ridica la 435 milioane de euro.

Pachetul de acţiuni pe care fiecare dintre SIF l-ar primi la Erste reprezintă în prezent puţin peste 1% din titlurile băncii austriece. Erste va emite acţiuni noi pentru a face schimbul cu titluri BCR.

SAI Muntenia Invest, administratorul activelor SIF Muntenia, a limitat şi la această AGA la 1% drepturile la vot ale acţionarilor care acţionează concertat cu omul de afaceri Cătălin Chelu, de la 1,89%. De asemenea, dreptul la vot a fost limitat la 1% pentru acţionarii care acţionează concertat cu fondul de investiţii Broadhurst Investments Limited.

Acţiunile SIF Muntenia sunt suspendate de miercuri de la tranzacţionarea la BVB pentru întrunirea acţionarilor. Astfel, cea mai recentă operaţiune cu aceste titluri a fost realizată marţi, au scăzut cu 0,92% în şedinţa bursieră de marţi, la 0,541 lei. La această cotaţie, capitalizarea societăţii este de 436,6 milioane lei (101,7 milioane euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici