Sistemul bancar, pierdere de 3,6 miliarde de lei în primele 11 luni ale lui 2014

Sistemul bancar a înregistrat după primele 11 luni de anul trecut o pierdere de 3,58 miliarde lei, în contextul procesului de scoatere a creditelor neperformante în afara bilanţurilor băncilor, a anunţat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

572 afișări
Imaginea articolului Sistemul bancar, pierdere de 3,6 miliarde de lei în primele 11 luni ale lui 2014

Sistemul bancar, pierdere de 3,6 miliarde de lei în primele 11 luni ale lui 2014 (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

În urmă cu o săptămână, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat în Parlament că băncile au înregistrat anul trecut pierderi cumulate "mult mai mari" de 2 miliarde de lei, cât s-a consemnat la finele lunii septembrie, acest nivel fiind deja depăşit în luna noiembrie, iar în decembrie s-au adâncit.

Cinteză explică pierderile masive ale sistemului bancar prin valoarea ridicată a provizioanelor pe care instituţiile de credit au fost nevoite să le constituie pentru acoperirea creditelor neperformante, mai ales în contextul curăţării bilanţurilor, proces început din vara anului trecut, după o directivă a BNR.

"Pierderea la 30 noiembrie a băncilor este foarte mare pentru că au făcut provizioane, vârful a fost peste 23% la rata creditelor neperformante, în noiembrie ajunsese la 14,6%, la decembrie cred că este sub 13%", a spus Cinteză.

El a precizat că nu toate băncile s-au aliniat cerinţelor BNR de a-şi curăţa portofoliile, până la sfârşitul lunii septembrie, cu promisiunea că vor încheia demersurile până în decembrie.

Sistemul bancar a încheiat anul 2013 cu un profit cumulat de 497 milioane de lei, în condiţiile în care 23 de bănci au raportat un profit de 2,05 miliarde lei, iar 17 bănci au avut pierderi însumate de 1,55 miliarde lei.

În 2012, sistemul a raportat pierderi de 2,3 miliarde lei, iar în 2011 un rezultat negativ de 777 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici