Sistemul bancar raportează cele mai mari pierderi din istorie

În ultimii trei ani băncile au adunat pierderi de 3,4 mld. lei în condiţiile în care o cincime din credite au devenit neperformante. Banca Naţională a strâns rezultatele financiare pre­liminate ale celor 40 de in­stituţii de credit de pe pia­ţă şi a tras linie: pier­deri cumulate record de 2,12 mld. lei pe anul trecut, aproape triple faţă de 2011.

895 afișări
Imaginea articolului Sistemul bancar raportează cele mai mari pierderi din istorie

Sistemul bancar raportează cele mai mari pierderi din istorie (Imagine: Shutterstock)

În 2008 sistemul raportase cele mai mari câştiguri din istorie, peste 4,4 mld. lei. 2012 a fost al treilea an la rând în care sistemul bancar a înregis­trat un rezultat negativ, aducând cea mai mare creştere a volumului pierderilor. 

Aceas­ta a fost consecinţa agravării pro­ce­sului de deteriorare a calităţii por­tofo­liilor de credite, dar şi a scă­derii sol­dului creditelor în condiţiile în care pro­ducţia de credite noi s-a pră­bu­şit, iar multe bănci au vândut pa­che­te de active devenite ne­perfor­mante. Rezultate negative au înregis­trat de­opotrivă bănci mari şi mici. În 2011 pierderile cumulate ale băn­cilor au însu­mat 777 mil. lei, iar în 2010 circa 516 mil. lei. 

Potrivit unor calcule pro­vi­zorii ale băncii cen­trale, la sfâr­şitul anului tre­cut ra­ta cre­ditelor ne­per­for­mante din sis­tem a urcat la 18,2%, cu aproa­pe pa­tru punc­te pro­cen­tua­le peste ni­ve­lul din anul pre­cedent.  

Citeşte articolul integral despre cele mai mari pierderi din istorie raportate de sistemul bancar pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici