Sistemul online la ajutor de minimis nu va mai funcţiona pe principiul "primul venit, primul servit"

Noul sistem online pentru accesarea ajutorului financiar de minimis de către întreprinderi mici şi mijlocii nu va mai funcţiona pe principiul "primul venit, primul servit", punctajul va fi acordat automat de sistem, iar microintreprinderile din industria prelucrătoare rurală vor fi punctate maxim.

778 afișări
Imaginea articolului Sistemul online la ajutor de minimis nu va mai funcţiona pe principiul "primul venit, primul servit"

Sistemul online la ajutor de minimis nu va mai funcţiona pe principiul "primul venit, primul servit"

Noul sistem de acordare a ajutorului a fost aprobat, miercuri, de Guvern, plăţile urmând să fie efectuate în 2014, a anunţat ministrul pentru IMM-uri, Maria Grapini.

Grapini a arătat că deschiderea aplicaţiei online va fi anunţată cu 5 zile înainte, iar înregistrările online, fără a mai conta ora şi minutul acestora, se vor desfăşura timp de 10 zile.

Înregistrările se vor face online pe formulare tip, iar software-ul va acorda automat punctajul, fără a se mai întruni o comisie specială în acest scop.

Punctajul maxim va fi acordat pentru IMM-urile care operează în industria prelucrătoare, iar apoi pentru cele din învăţământ-cercetare. În funcţie de mediul în care funcţionează, vor fi punctate în plus cele din mediul rural, iar în funcţie de tipul de IMM, punctele vor fi acordate descrescător microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi întreprinderilor mijlocii.

Guvernul a decis şi eliminarea obligativităţii prezentării de IMM-uri a unui studiu tehnico-economic şi a menţinut doar cerinţa unui plan de investiţii.

Schema de minimis va putea fi accesată şi de firmele aflate în suspendare temporară, cu condiţia să fie în funcţiune de cel puţin un an, iar codul CAEN pentru care solicită ajutor de minimis să fi fost înregistrat cu cel puţin 3 luni înainte.

Banii vor fi alocaţi în ordinea descrescătzoare a punctajelor, iar punctajul minim pentru finanţare este de 60 de puncte dintr-un total de 100 puncte.

În cazul unor punctaje egale, criteriile de departajare vor fi angajarea tinerilor până în 25 ani.

După înregistrarea online, firmele vor avea 60 zile pentru depunerea la oficiile pentru IMM din teritoriu documentele în vederea verificării administrative.

Grapini a dat asigurări că sistemul online va face faţă numărului de solicitanţi, ţinând cont şi că nu va mai conta data înregistrării, şi a precizat că, dacă va fi nevoie, fondurile vor fi suplimentate pentru acordarea ajutorului tuturor firmelor care întrunesc punctajul minim.

La 28 august, mai mulţi întreprinzători care au încercat să acceseze pagina de internet a Ministerului Finanţelor au reclamat că secţiunea dedicată schemei de minimis în valoare maximă de 500 milioane lei s-a blocat după deschidere, iar la scurt timp procesul de selecţie a fost declarat închis, aceştia nemaiputând aplica pentru ajutorul financiar.

Ulterior, ministerul a transmis un comunicat în care arăta că pagina de internet dedicată schemei de minimis pentru IMM-uri a fost accesată de 20.225 de persoane, iar restul celor interesaţi nu au mai putut intra pe site deoarece limita tehnică a echipamentelor IT "era deja atinsă".

În final, Ministerul Finanţelor a decis ca sesiunea de înregistrare online pentru schema de minimis să fie anulată şi reluată ulterior pentru a fi eliminată astfel orice suspiciune cu privire la corectitudinea derulării acestei proceduri.

Guvernul a majorat, recent, bugetul pentru ajutoarele de minimis acordate IMM-urilor care fac investiţii, de la 400 milioane lei la 500 milioane lei (125 milioane euro), plata ajutorului efectuându-se până la finele anului 2015.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici