Soluţiile lui Tăriceanu pentru ieşirea României din criză: Listarea pe bursă şi privatizarea societăţilor de stat

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu consideră că listarea unor companii pe bursă şi privatizarea societăţilor de stat ar constitui soluţii pentru ieşirea ţării din criza economică.

1133 afișări
Imaginea articolului Soluţiile lui Tăriceanu pentru ieşirea României din criză: Listarea pe bursă şi privatizarea societăţilor de stat

Soluţiile lui Tăriceanu pentru ieşirea României din criză: Listarea pe bursă şi privatizarea societăţilor de stat (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Noi ne uităm cu jind şi eu cu invidie multă când văd cum o ţărişoară cum este Cehia are o companie cum e CEZ-ul, companie energetică, care valorează pe bursă 21 de miliarde de euro, asta-i capitalizarea CEZ-ului pe bursă. Pe bursa din România toate companiile româneşti adunate, tot ce e listat pe bursă nu face 21 de miliarde. De ce acolo se poate şi la noi nu? Şi la noi sunt companii care dacă ar fi listate pe bursă ar intra într-un alt mecanism, adică ponderea mai mare a capitalului privat va determina restructurarea internă, management mai performant, o altă politică de investiţii, care duce compania la creştere şi devine un motor economic", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, la Mamaia, Călin Popescu Tăriceanu.

El a dat ca exemplu companiile Hidroelectrica şi Romgaz, care ar putea fi listate pe bursă dacă Guvernul nu ar fi fost caracterizat de "o lipsă de curaj".

"Actualul Guvern se teme ca dracul de tămâie să facă orice. Marca acestui guvern este inacţiunea, lipsa de acţiune, lipsa de curaj. Puteau să înceapă să listeze pe bursă societăţi cum sunt Romgaz, Hidroelectrica", a precizat fostul premier.

El susţine că ar fi bună şi ideea privatizării societăţilor de stat care sunt prost gestionate, dând ca exemplul în acest sens SIDEX Galaţi care înregistra un milion de dolari pierderi pe zi.

"Nu văd care e problema privatizării, se vede că societăţile de stat sunt prost gestionate. Aduceţi-vă aminte în a doua parte a anilor '90 ce se întâmpla cu una din întreprinderile fanion ale economiei româneşti, SIDEX. Vă dau acest exemplu pentru că este foarte elocvent, SIDEX pierdea, în 1997, un milion de dolari pe zi. (…) După privatizarea din 1998, în trei luni a eliminat pierderile, iar în şase luni a intrat pe profit. Iar SIDEX făcea acum doi-trei ani un milion de dolari profit pe zi. Explicaţia era că toate intrările de materie primă la SIDEX treceau prin firme private, toate produsele finite treceau prin firme private. Îi luai pe toţi la bilanţ, erau pe profit, pierderile se aruncau pe întreprinderea de stat, dar ei nu plăteau impozite pe salarii, TVA, nimic, nimic. Şi din acest motiv insist pe ideea că întreprinderile trebuie privatizate", a precizat Tăriceanu.

El susţine că şi Petrom se afla în aceeaşi situaţie ca şi SIDEX, iar în prezent aduce statului mai multe dividente decât aduc "toate celelalte societăţi de stat din România".

"Petrom era în aceeaşi situaţie înainte de privatizare şi a devenit societate în care statul are 46 la sută, iar statul încasează mai mult ca dividende de la Petrom decât de la toate celelalte societăţi de stat în România. Asta este realitatea", a mai spus fostul premier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici