Şomajul din Europa Centrală şi de Est va depăşi 10% în 2010

Şomajul din Europa Centrală şi de Est (ECE) va depăşi 10% din populaţia activă în 2010, chiar dacă ţările din regiune aveau înainte de recesiune o situaţie mai bună pe piaţa muncii decât cele occidentale, potrivit unui analist al Institutului Vienez pentru Studii Comparate (WIIW).

35 afișări
Imaginea articolului Şomajul din Europa Centrală şi de Est va depăşi 10% în 2010

Şomajul din Europa Centrală şi de Est va depăşi 10% în 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înainte de criza economică, rata medie a şomajului din ECE era de 6,5%, sub cea din ţările occidentale.

"Şomajul din statele Europei Centrale şi de Est nu va atinge punctul maxim în acest an", a declarat Peter Havlik, analist la WIIW, cotidianului economic Wirtschaftsblatt.

Havlik anticipează că va dura 3-5 ani până când şomajul din regiune va reveni la nivelul anterior crizei.

Situaţia de pe piaţa muncii diferă de la ţară la ţară.

Astfel, Havlik anticipează pentru acest an un şomaj de 20% în Letonia, 13% în Slovacia şi de peste 10% în Ungaria.

În Europa de Sud-Est, şomajul ar putea fi chiar mai ridicat, cu un nivel de peste 30% în Macedonia, şi de peste 20% în Serbia şi Bosnia.

Analistul a precizat că sectoarele economice cele mai afectate de şomaj vor fi construcţiile şi industria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici