Şomajul din Franţa a crescut la maximul ultimilor 13 ani, în contextul stagnării economice

Şomajul din Franţa a crescut în trimestrul doi la maximul ultimilor 13 ani, din cauza concedierilor determinate de stagnarea economiei, situaţia generând presiuni severe asupra guvernului de a revigora creşterea economică, una dintre promisiunile de campanie ale preşedintelui Francois Hollande.

309 afișări
Imaginea articolului Şomajul din Franţa a crescut la maximul ultimilor 13 ani, în contextul stagnării economice

Şomajul din Franţa a crescut la maximul ultimilor 13 ani, în contextul stagnării economice (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Rata şomajului măsurată pe metodologia Organizaţiei Internaţionale a Muncii a crescut la 10,2% din populaţie, de la 10% în primul trimestru, potrivit datelor prezentate joi de institutul naţional de statistică de la Paris, citat de Bloomberg.

Excluzând teritoriile offshore aflate sub administraţie franceză, şomajul a fost de 9,7%, uşor sub media estimărilor analiştilor contactaţi de Bloomberg, de 9,8%.

Spania şi Italia sunt în recesiune, iar economia franceză stagnează de trei trimestre consecutive. Marile companii franceze, de la PSA Peugeot Citroen la Air France-KLM, derulează campanii masive de concedieri, iar ministrul Muncii, Michel Sapin, a declarat că numărul cererilor pentru ajutor de şomaj a depăşit 3 milioane, nivel care nu a mai fost atins din august 1999, şi va continua să crească.

"Creşterea şomajului din Franţa, din primăvara anului 2011 până în prezent, este foarte îngrijorătoare. Piaţa muncii s-a deteriorat continuu", notează economiştii băncii Natixis într-o analiză prezentată la scurt timp înainte de anunţarea datelor privind rata şomajului.

Hollande ia în calcul măsuri propuse de mediul de afaceri, precum reducerea contribuţiilor sociale şi promisiuni de scăderea a deficitului bugetar, în timp ce sindicatele, care l-au susţinut agresiv pe actualul preşedinte în campania electorală, îl îndeamnă să-şi respecte promisiunile şi să evite măsuri de austeritate.

Sapin a declarat recent că guvernul ia în calcul modificarea legislaţiei pentru a flexibiliza piaţa muncii şi a ajuta companiile să depăşească mai uşor şocurile economice.

Franţa are nevoie de reglementări "care să permită companiilor să se adepteze", a declarat Sapin săptămâna trecută pentru Bloomberg Television.

Guvernul vrea de asemenea să distribuie "inteligent" către populaţie şi mediul de afaceri eventualele majorări de taxe necesare pentru reducerea deficitului bugetar din 2013, pentru a nu "goni" investitorii în străinătate.

Guvernul lui Hollande va prezenta săptămâna viitoare proiectul de buget pentru anul 2013, fiind necesare economii de cel puţin 33 miliarde euro pentru a coborî deficitul bugetar sub pragul UE de 3% din PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici