Soros: Planurile Germaniei de reducere a cheltuielilor reprezintă un pericol pentru Europa

Planurile de economii ale Germaniei pentru reducerea deficitului bugetar riscă să "distrugă proiectul european", iar destrămarea zonei nu poate fi exclusă, a declarat miercuri miliardarul George Soros, într-un interviu acordat săptămânalului german Die Zeit, preluat de Reuters.

34 afișări
Imaginea articolului Soros: Planurile Germaniei de reducere a cheltuielilor reprezintă un pericol pentru Europa

Soros: Planurile Germaniei de reducere a cheltuielilor reprezintă un pericol pentru Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Politica germană reprezintă un pericol pentru Europa, ar putea distruge proiectul european", a arătat reputatul investitor.

Soros a adăugat că nu poate "exclude colapsul euro".

"Dacă germanii nu-şi schimbă politica, ieşirea lor din uniunea monetară ar fi benefică pentru restul Europei", a spus el.

Cancelarul german, Angela Merkel, a prezentat la începutul lunii iunie planuri pentru reducerea cheltuielilor publice cu 80 miliarde euro în următorii patru ani, cu scopul de a scădea deficitul structural al Germaniei sub limitele reglementate de UE până în 2013.

"Acum, germanii îşi trag vecinii spre deflaţie, care ameninţă să provoace o fază lungă de stagnare. Şi asta conduce la naţionalism, probleme sociale şi xenofobie. Democraţia însăşi ar putea fi ameninţată. Germania este izolată global (...) De ce nu permit creşterea salariilor? Asta ar ajuta alte state din UE să se ridice de jos", comentează Soros.

Merkel a apărat luni planurile bugetare, după ce preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a promovat ideea "răbdării" în privinţa reducerii cheltuielilor bugetare.

Un înalt oficial german a declarat marţi că Berlinul nu se aşteaptă la presiuni pentru noi măsuri de stimulare economică din partea altor state care vor fi prezente în acest weekend la summit-ul G20 din Toronto.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici