Şoseaua de centură a Bucureştiului şi METROREX ar putea intra în administrarea Primăriei Capitalei. Ce îşi doreşte Gabriela Firea

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, propune consilierilor generali ai Municipiului Bucureşti să aprobe două proiecte prin care municipalitate va solicita Guvernului României să transfere administrarea METROREX şi a şoselei de centură de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei.

2976 afișări
Imaginea articolului Şoseaua de centură a Bucureştiului şi METROREX ar putea intra în administrarea Primăriei Capitalei. Ce îşi doreşte Gabriela Firea

Şoseaua de centură a Bucureştiului şi METROREX ar putea intra în administrarea Primăriei Capitalei. Ce îşi doreşte Gabriela Firea

La finalul lunii martie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) va analiza două proiecte propuse de Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea. Edilul propune ca municipalitatea să transmită Guvernului României o solicitare de transfer a pachetului de acţiuni S.C. Metrorex S.A. din proprietatea Ministerului Transporturilor în proprietatea privată a Municipiului Bucureşti.

De asemenea, Gabriela Firea doreşte ca municipalitatea să ia în administrare şi şoseaua de centură a Capitalei, care, în prezent, se află tot în aria Ministerului Transporturilor.

,,O problemă majoră cu care se confruntă municipiul Bucureşti o reprezintă aglomeraţia din trafic, generată şi de lipsa unei alternative ocolitoare, Bucureştiul fiind unul dintre puţinele oraşe care nu are o şosea de centură la parametri de, cel puţin, drum expres. Centura Bucureştiuiui aparţine domeniului public al statului şi se află în administrarea Ministerului Transporturilor, la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Supunem dezbaterii Consiliului General al Municipiului Bucureşti solicitarea către Guvernul României de emitere a unei hotărâri pentru trecerea şoselei de centură a Bucureştiului din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Transporturilor în domeniul public al Municipiului Bucureşti”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, în cadrul şedinţei de consiliu din data de 29 martie se va propune ca în subordinea Primăriei Generale a Bucureştiului să fie înfiinţate 10 noi companii de transport, infrastructură şi administrare locală. Astfel, se propune înfiinţarea ,,Companiei Municipale Energetice Bucureşti", care va avea ca principal obiect de activitate furnizarea de abur şi aer condiţionat, iar ca activitate secundară, producţia, transportul şi distribuţia de energie electrică, producţia gazelor şi distribuţia combustibililor gazoşi prin conducte.

O altă societate este ,,Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti” S.A., care ar urma să se ocupe de coordonarea şi consultanţă pentru proiectele mari de infrastructură ale Capitalei.

Gabriela Firea propune, de asemenea, înfiinţarea ,,Companiei Municipale Managementul Traficului Bucureşti” S.A., care să se ocupe de fluidizarea circulaţiei autovehiculelor în Capitală cu ajutorul tehnologiei IT de ultimă generaţie, dar şi de concepea unor servicii de informare a şoferilor în timp real cu privire la evenimentele din trafic.

Celelalte societăţi pe care Primarul General al Capitalei doreşte să le înfiinţeze sunt ,,Compania Municipală Consolidări”, ,,Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti", ,,Compania Municipală Parking Bucureşti", ,,Compania Municipală Medicală Bucureşti", ,,Compania Municipală Turistică Bucureşti", ,,Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti" şi ,,Compania Municipală Agrement Bucureşti".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici