Spania ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenţă ale zonei euro

Premierul spaniol Mariano Rajoy a declarat, vineri, că guvernul de la Madrid ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenţă ale zonei euro, prin emiterea de obligaţiuni de stat.

179 afișări
Imaginea articolului Spania ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenţă ale zonei euro

Spania ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenţă ale zonei euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Voi face ceea ce fac întotdeauna, voi acţiona în interesul spaniolilor", a afirmat Rajoy într-o conferinţă de presă susţinută la Madrid, întrebat dacă va cere ajutorul Fondului European de Stabilitate Financiară sau Mecanismului European de Stabilitate, transmite Bloomberg.

Oficialul a precizat că trebuie, mai întâi, să înţeleagă mai clar noile propuneri anticriză ale Băncii Centrale Europene în privinţa achiziţiilor de obligaţiuni şi altor măsuri neconvenţionale.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a prezentat joi un nou plan anticriză, care presupune achiziţii de obligaţiuni spaniole şi italiene de către BCE de pe piaţa secundară şi de către Mecanismul European de Stabilitate direct de la Trezoreriile celor două ţări, condiţionate strict. Detaliile propunerii vor fi negociate şi făcute publice în următoarele săptămâni.

Costurile de finanţare ale Spaniei şi Italiei au crescut puternic din vara anului trecut, din cauza temerilor privind răspândirea crizei datoriilor de stat care a început în 2009 în Grecia.

Investitorii cer acum Spaniei o dobândă de aproximativ 7% pentru împrumuturile la 10 ani, iar Italia suportă un cost de peste 6%. Spre comparaţie, Germania se împrumută la aproximativ 1,4%.

Rajoy l-a lăudat pe Draghi pentru afirmaţia că dobânzile cerute de investitori pentru a împrumuta Spania şi Italia sunt "inacceptabile".

Spania are de plătit în luna octombrie datorii ajunse la maturitate în valoare totală de 29 miliarde euro, potrivit datelor Trezoreriei. Până atunci - în august şi septembrie - serviciul datoriei de stat însumează 16 miliarde euro.

Spania a obţinut în luna iulie o linie de finanţare de 100 miliarde euro de la guvernele zonei euro, bani destinaţi exclusiv recapitalizării băncilor spaniole, care încă se resimt după prăbuşirea pieţei imobiliare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici