Spania vrea ca băncile să-şi facă rezerve suplimentare de 35 miliarde euro

Spania va cere instituţiilor de credit să constituie rezerve de încă 35 miliarde de euro pentru împrumuturile acordate constructorilor, au declarat surse din industria financiară, în contextul încercărilor autorităţilor de a restabili încrederea în stabilitatea sectorului bancar.

110 afișări
Imaginea articolului Spania vrea ca băncile să-şi facă rezerve suplimentare de 35 miliarde euro

Spania vrea ca băncile să-şi facă rezerve suplimentare de 35 miliarde euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fondurile sunt necesare pentru a acoperi creditele în prezent în situaţie bună, dar care ar putea deveni neperformante în contextul deteriorării economiei şi se adaugă rezervelor de 54 de miliarde de euro necesare băncilor pentru creditele cu probleme din domeniul imobiliar, acordate înaintea prăbuşirii pieţei în 2008.

Planul guvernului pentru sectorul bancar ar urma să fie anunţat după şedinţa săptămânală de cabinet de vineri şi va face parte dintr-o reformă mai amplă, care va include o injecţie de fonduri publice la instituţia de credit cu probleme Bankia.

Ministerul Economiei de la Madrid a refuzat să comenteze.

Băncile din Spania au în portofoliu împrumuturi de circa 298 miliarde de euro pentru constructori, circa 30% din PIB al ţării. Circa jumătate din acest credite înregistrează restanţe, iar, odată cu înrăutăţirea situaţiei economice, tot mai multe împrumuturi intră în default.

Băncile din Spania, inclusiv grupurile internaţionale puternice precum Santander şi BBVA, anunţă deja scăderi puternice de profit, din cauza pierderilor generate de sectorul imobiliar şi a necesarului mai ridicat de capital, impus prin reglementări adoptate la nivel european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici