Sprijinul financiar excepţional din partea UE pentru statele membre, în caz de dezastre naturale

Din 27 iulie, statele membre afectate de dezastre naturale vor putea activa un mecanism de finanţare special al UE, iar operaţiunile de reconstrucţie vor beneficia de o rată de co-finanţare excepţională (95%) în cadrul programelor de coeziune, în locul celei obişnuite pentru astfel de programe.

218 afișări
Imaginea articolului Sprijinul financiar excepţional din partea UE pentru statele membre, în caz de dezastre naturale

Sprijinul financiar excepţional din partea UE pentru statele membre, în caz de dezastre naturale

"Comisia a propus acest amendament al regulamentului privind politica de coeziune în urma cutremurelor ce au afectat patru regiuni din centrul Italiei în 2016. Preşedintele Juncker a anunţat atunci că UE va fi alături de Italia şi cetăţenii săi şi că va ajuta la reconstrucţia integrală a zonelor afectate, incluzând aici şi Bazilica San Benedetto din Norcia", se arată într-un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Însă orice stat membru care se află într-o situaţie similară va putea, de acum înainte, activa această formă de sprijin UE. Fără a schimba volumul alocărilor naţionale prin Fondul european de dezvoltare regională, orice regiune afectată de dezastre naturale care dispune de o rată de co-finanţare de 50% în programele politicii de coeziune, cum este cazul marii majorităţi a regiunilor din Franţa şi Germania, va putea obţine o finanţare aproape dublă pentru lucrările de reconstrucţie. Programele care presupun o rată de co-finanţare de 85%, cum ar fi cele pentru regiunea Madeira din Portugalia, ar putea primi în mod excepţional o suplimentare de fonduri care ar permite economisirea resurselor publice în momentele dificile.

Statele membre afectate de dezastre, precum cutremure, inundaţii, secete severe sau incendii de pădure, vor putea activa acest sprijn excepţional începând cu prima zi în care sunt afectate, precum şi pentru dezastrele care au avut loc de la începutul perioadei de programare (1 ianuarie 2014) şi până acum.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici