Statele ar trebui să recurgă la împrumuturi comune pentru investiţii în infrastructură - comisar UE

Statele UE ar trebui să recurgă la împrumuturi prin obligaţiuni comune pentru a obţine resursele necesare investiţiilor de 1.000 de miliarde de euro în infrastructură necesare până în 2020 şi pentru a stimula creşterea, a declarat comisarul pentru piaţa internă, Michel Barnier.

147 afișări
Imaginea articolului Statele ar trebui să recurgă la împrumuturi comune pentru investiţii în infrastructură - comisar UE

Statele ar trebui să recurgă la împrumuturi comune pentru investiţii în infrastructură - comisar UE

"Provocarea este acum să trecem de la stabilizarea fiscală la un proiect de creştere", a declarat Barnier la un forum pe teme economice desfăşurat la Aix-en-Provence, în sud-estul Franţei.

Comisarul a oferit exemplul investiţiilor comune derulate deja în infrastructură.

"Comisia a estimat un necesar de investiţii de 1.000 de miliarde de euro în infrastructură până în 2020. Cred că este posibil să atingem acest obiectiv cu un proiect europen de «obligaţiuni de proiect», în alte cuvinte împrumuturi comune, dar orientate către investiţii", a spus el.

Împrumuturile comune ale statelor europene ar aduce un nou avantaj în această perioadă, în care guvernele se finanţează deja la dobânzi foarte mici, a afirmat comisarul.

În perioada de vârf a crizei financiare, ţările din sudul Europei au cerut fără succes înfiinţarea de obligaţiuni comune la nivelul zonei euro, din cauza dobânzilor mari pe care erau nevoite să le plătească la împrumuturile de pe piaţa financiară.

Propunerea lui Barnier este diferită, întrucât ar finanţa proiecte de infrastructură şi nu datoria statelor membre.

Comisarul a subliniat, totodată, necesitatea ca ţările europene să respecte Pactul de Stabilitate pentru a depăşi criza. Pactul de Stabilitate impune limite atât înprivinţa deficitului bugetar, cât şi a îndatorării faţă de PIB.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici