Statele din zona euro analizează întârzierea pachetului financiar pentru Grecia

Miniştrii de Finanţe din zona euro analizează modalităţi de a întârzia parţial, sau în întregime, al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, dar în acelaşi timp să evite o încetare de plăţi dezordonată, au declarat, miercuri, mai multe surse UE, citate de Reuters.

254 afișări
Imaginea articolului Statele din zona euro analizează întârzierea pachetului financiar pentru Grecia

Statele din zona euro analizează întârzierea pachetului financiar pentru Grecia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întârzierea ar putea dura până după alegerile generale din Grecia, aşteptate pentru luna aprilie.

Chiar dacă cea mai mare parte a elementelor pachetului financiar au fost finalizate, miniştrii de Finanţe din zona euro nu sunt mulţumiţi în privinţa angajamentului liderilor politici eleni în privinţa măsurilor de austeritate şi reformelor ce condiţionează ajutorul financiar.

De asemenea, nu este clar dacă nivelul îndatorării Greciei raportată la PIB, în prezent de circa 160% din PIB, poate fi coborât la 120% până în 2020 prin acordul de împrumut, aşa cum au cerut reprezentanţii UE, FMI şi Băncii Centrale Europene.

"Există propuneri de a întârzia pachetul financiar pentrru Grecia sau de a-l segmenta, astfel încât să fie evitat un faliment imediat. Vor discuta opţiunile. Există presiuni din partea mai multor state să nu se facă nimic atâta timp cât nu există un angajament clar al Greciei, care nu ar putea veni decât după alegeri", a afirmat un oficial european informat asupra pregătirilor pentru o conferinţă telefonică a miniştrilor de Finanţe din zona euro, programată pentru această după-amiază.

Germania, Finlanda şi Olanda sunt ţările care presează pentru întârzierea pachetului financiar, au afirmat alţi doi oficiali. Germania este cea mai înverşunată şi vrea ca o aprobare finală să fie dată doar după alegeri.

Potrivit propunerii, un acord pentru preschimbarea de obligaţiuni între Grecia şi creditorii privaţi, prin care se vizează reducerea poverii datoriilor cu 100 de miliarde de euro, prin acceptarea unei pierderi nominale de 50% de către sectorul privat, ar putea continua în următoarele săptămâni, iar procesul ar începe în aproximativ o săptămână.

Dacă preschimbarea de obligaţiuni ar fi încheiată cu succes, Grecia ar putea evita intrarea în incapacitate de plată la 20 martie, când are de răscumpărat obligaţiuni în valoare de 14,5 miliarde de euro.

Aproximativ 30 de miliarde de euro din al doilea pachet financiar reprezintă "stimulente" ce urmează să fie plătite investitorilor privaţi pentru a-i încuraja să participe la programul de preschimbare a obligaţiunilor.

Aceaste fonduri vor trebui transferate Greciei, precum şi alte 30 de miliarde de euro pentru recapitalizarea sistemului bancar, dar cea mai mare parte a fondurilor nu va fi aprobată.

Una din problemele majore a segmentăruii pachetului financiar este în ce măsură investitorii privaţi ar fi dispuşi să participe la o preschimbare de obligaţiuni, dacă finanţarea pentru Grecia, care reprezintă cea mai mare parte a celui de-al doilea pachet financiar, nu este aprobată, însemnând că statul ar putea rata în viitor termene de plată.

Ca urmare, întregul pachet financiar ar putea fi întârziat până după alegeri, când există speranţe pentru un angajament clar al politicienilor eleni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici