Statul a reuşit să obţină preţuri de construcţie mai mici pentru autostrada Transilvania, în schimbul plăţii unor datorii - VIDEO

Preţul de construcţie a autostrăzii Braşov-Borş a fost redus de la 20 de milioane de euro pe kilometru la mai puţin de jumătate, în urma unor negocieri între autorităţi şi Bechtel, constructorul urmând să reia lucrările la toamnă, după ce va primi o parte din sumele datorate de stat.

705 afișări
Imaginea articolului Statul a reuşit să obţină preţuri de construcţie mai mici pentru autostrada Transilvania, în schimbul plăţii unor datorii - VIDEO

Statul a reuşit să obţină preţuri de construcţie mai mici pentru autostrada Transilvania, în schimbul plăţii unor datorii - VIDEO (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Postul de televiziune relatează, citând surse din Ministerul Transporturilor, că au avut loc "negocieri dure", în urma cărora Bechtel a renunţat la o parte din pretenţii, în schimbul plăţii unei tranşe din datorii, potrivit ProTV.

"Există informaţii că au avut loc discuţii politice la nivel înalt care i-au convins (pe americanii de la Bechtel, n.r.) să accepte aceste condiţii, mai ales că la negocieri a participat şi ambasada americană. Cu preţuri care depăşesc pe anumite porţiuni şi 30 de milioane de euro per kilometru, şantierul autostrăzii Transilvania a consumat deja peste un miliard de euro, iar la plată mai aşteaptă facturi de peste 200 de milioane de euro".

Preţul pe kilometru rămâne însă ridicat, iar autostrada este una dintre cele mai scumpe din lume, arată sursa citată.

ProTV dă ca exemplu şantierul Deva-Orăştie, unde lucrările sunt efectuate pentru 7 milioane de euro pe kilometru, şi Arad-Timişoara, cu 5,5 milioane de euro pe kilometru.

"După şapte ani în care americanii au muncit puţin şi au încasat mult, statul român a cerut scăderea tarifelor cu cel puţin 35%. Americanii au cedat greu şi s-a ajuns la intervenţii până la cel mai înalt nivel. Un rol important l-a jucat chiar ambasada americană. Noua înţelegere urmează a fi semnată şi aprobata apoi de Guvern", mai arată postul tv.

La jumătatea lunii iulie ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat că negocierile cu Bechtel urmăresc ca autostrada Transilvania "să intre într-o normalitate a preţurilor".

Autostrada Transilvania este proiectată pe o lungime totală de 415 kilometri, dar porţiunea construită până în prezent cu finanţarea statului, la şapte ani de la lansarea proiectului, depăşeşte cu puţin 10% din traseul total.

Până în prezent au fost contruiţi doar 52 km din autostradă, iar lucrările sunt oprite de la începutul anului, din lipsă de fonduri.

Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România avea în luna mai o datorie către Bechtel de 90,4 mililoane euro, la care se adaugă TVA în valoare de 90,3 milioane lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici