Statul cere bani din conturile companiilor naţionale | Hidroelectrica se alătură grupului companiilor de stat care plătesc „dividende speciale” către buget

Ministerul Energiei şi Fondul Proprietatea, cei doi acţionari ai Hidroelectrica, au aprobat miercuri plata unor dividende de 655 de milioane de lei, care urmează a fi virate în cel mult două săptămâni către bugetul de stat sub formă de „dividende speciale”, potrivit mai multor surse citate de ZF.

865 afișări
Imaginea articolului Statul cere bani din conturile companiilor naţionale | Hidroelectrica se alătură grupului companiilor de stat care plătesc „dividende speciale” către buget

Hidroelectrica se alătură grupului companiilor de stat care plătesc „dividende speciale” către buget

Statului i-ar reveni astfel 525 de milioane de lei, în condiţiile în care controlează 80% din Hidroelectrica, iar Fondului Proprietatea - 130 de milioane de lei.

Decizia de distribuire a unor dividende vine după mai multe măsuri asemănătoare la companii listate precum Conpet, Romgaz, Transelectrica şi Transgaz.

Toate companiile de stat urmează să vireze la buget în avans sume sub formă de dividende neangajate în proiecte viitoare, la solicitarea Guvernului. Premierul Mihai Tudose a precizat, marţi, că această măsură nu va dezechilibra bugetele companiilor. „Dividendele, în mod cert, se dau acţionarilor. Nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu aveau dreptul. Le-am luat acum, pentru că acum ne trebuie. Vrem să începem nişte proiecte foarte mari şi am dat un exemplu Braşov-Ploieşti. Acela se face pe bani naţionali şi trebuie să demonstrăm că avem banii măcar de început, ca Banca Mondială să fie partener în proiect”, a precizat premierul.

La rândul său, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că Guvernul le-a solicitat companiilor de stat să vireze la buget dividendele de anii trecuţi, nu să plătească în avans.

Potrivit unui calcul ZF, statul va strânge din dividendele suplimentare cerute începând de vineri până în prezent aproximativ 1,3 miliarde de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici