Statul român a deschis o acţiune împotriva Enel la Curtea de Abitraj din Paris, solicitând 521 milioane euro

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) a deschis o acţiune la Tribunalul Internaţional de Arbitraj de la Paris împotriva grupului energetic italian Enel, solicitând plata a 521,58 milioane de euro.

376 afișări
Imaginea articolului Statul român a deschis o acţiune împotriva Enel la Curtea de Abitraj din Paris, solicitând 521 milioane euro

Statul român a deschis o acţiune împotriva Enel la Curtea de Abitraj din Paris, solicitând 521 milioane euro (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Tribunalul din Paris a admis cererea de arbitraj, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.

SAPE solicită Enel plata unei sume de 521,583 milioane de euro, invocând opţiunea Put, care prevede că Electrica are dreptul de a vinde şi Enel are obligaţia de a cumpăra un pachet de 13,57% din acţiunile fostei Electrica Muntenia Sud, în conformitate cu mecanismul de stabilire a preţului, cuprins în contractul de privatizare semnat în iulie 2007.

Enel a plătit direct statului, în luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din acţiunile Electrica Muntenia Sud, iar după o majorare de capital de 425 milioane de euro, grupul italian a ajuns la o participaţie de 64,4%. Ulterior, preţul de vânzare a acţiunilor a fost ajustat în urcare cu 38 de milioane euro, astfel că suma plătită statului a ajuns la 432,9 milioane de euro.

Enel, care deţine o treime din piaţa distribuţiei de energie din România, a anunţat că vrea să vândă operaţiunile din România până la sfârşitul acestui an.

În România, Enel vrea să vândă 64,4% din Enel Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea şi Enel Energie, precum şi 100% din compania de servicii Enel România (deţinută prin Enel Investment Holding BV).

SAPE este o societate în portofoliul Departamentului pentru Energie, înfiinţată în acest an ca urmare a divizării parţiale a Electrica înainte de listarea la bursă.

SAPE gestionează pachetele minoritare de acţiuni deţinute la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice care au fost privatizate şi, inclusiv, litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici