Statul român nu va mai cumpăra apă-grea de la RAAN, singura companie de profil din Europa

Regia Autonomă pentru Activităţi Nu­cleare (RAAN), singurul producător de apă-grea din Europa, aflată în insolvenţă din septembrie 2013, va rămâne la sfârşitul acestei luni fără principalul client, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS).

1637 afișări
Imaginea articolului Statul român nu va mai cumpăra apă-grea de la RAAN, singura companie de profil din Europa

Statul român nu va mai cumpăra apă-grea de la RAAN, singura companie de profil din Europa (Imagine: Shutterstock)

Din perspectiva statului, această decizie ar trebui să însemne oprirea producţiei de apă-grea, utilizată în producerea energiei electrice în reactoarele nucleare ale centralei din Cernavodă.  Administratorul judiciar al RAAN, firma Tudor şi Asociaţii, spune însă că nici vorbă de aşa ceva.

„Statul român prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri (MEIMMMA) a notificat admi­nistratorul judiciar al RAAN asupra faptului că nu se va mai achiziţiona la rezerva de stat apă-grea, cu excepţia celei produse până la 30 iunie 2015“, potrivit informaţiilor transmise de minister la solicitarea Ziarului Financiar.

RAAN este singurul producător din Ro­mâ­nia şi din Europa de apă-grea. În lume, principalii producători de apă-grea sunt în Canada, Argentina şi India. Regia nu vindea apă-grea doar către Nuclearelectrica sau ANRSPS, ci şi către beneficiari din Coreea, China, Germania, SUA.

Citeşte mai multe despre singurul producător de apă-grea din Europa pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici