Statul schimbă radical regimul impozitelor pe venit şi CAS. Cine trebuie să depună Declaraţia unică

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul Ordonanţei de Urgenţă ce stabileşte regimul Declaraţiei unice prin care contribuabilii din diverse categorii vor depune un singur formular la Fisc, raportându-şi veniturile şi oferind baza de calcul pentru impozitul pe venit şi pentru contribuţiile sociale.

11656 afișări
Imaginea articolului Statul schimbă radical regimul impozitelor pe venit şi CAS. Cine trebuie să depună Declaraţia unică

Statul schimbă radical regimul impozitelor pe venit şi CAS. Cine trebuie să depună Declaraţia unică

Sistemul de bonificaţii la contribuţiile sociale

Iniţiatorii proiectului propun reglementarea unui sistem de bonificaţii pentru anul 2018, pentru achitarea integrală a obligaţiilor fiscale estimate, respectiv a contribuţiilor sociale obligatorii.
Astfel:
a) pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă conform Codului de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, până la 15 iulie 2018, se acordă o bonificatie de 5% din contribuţiile sociale datorate plătite integral până la 15 martie 2019, reprezentând obligaţiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificaţiei diminuează contribuţiile sociale datorate anual, plătite.
b) pentru plata cu anticipaţie a contribuţiilor sociale datorate se acordă o bonificatie de 5% din contribuţiile sociale anuale estimate, plătite integral până la 15 decembrie 2018. Valoarea bonificaţiei diminuează contribuţiile sociale datorate anual, plătite.
În cazul în care condiţiile de la pct.a) şi b) sunt îndeplinite cumulativ, se aplică ambele bonificaţii.
Bonificaţia acordată la plata contribuţiei de asigurări sociale persoanelor fizice care efectuează plăţi reprezentând contribuţia de asigurări sociale obligatorii datorate, până la termenul de plată, evidenţiată distinct în declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, se suportă de la bugetul de stat.
Exemplu
Dacă un contribuabil depune declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă conform Codului de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, până la 15 iulie 2018, efectuează plăţi anticipate pe parcursul anului, iar suma este achitată integral până la 15 decembrie 2018, contribuabilul beneficiază de o bonificaţie totală de 10%. Ultima plată efectuată de contribuabil se diminuează cu valoarea bonificaţiei de 10%.
Obligaţie fiscală estimată: 10.000 lei
Plată în data de 15 august: 5.000 lei
Plată în data de 14 decembrie: 4.000 lei (ultima plată a fost diminuată ca urmare a bonificaţiei)
Bonificaţie 5%: 500 lei
5% 500 lei.

Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi şi impozitul pe reprezentanţele firmelor străine din România

Pentru asigurarea unui tratament nediscriminatoriu între persoane fizice rezidente şi nerezidente, se asigură acelaşi tratament fiscal al veniturilor obţinute din jocuri de noroc practicate în România.
Pentru corelare cu Titlul IV „Impozitul pe venit”, termenul de depunere a declaraţiei privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit nerezident este până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.

Asistenţă pentru contribuabili

Iniţiatorii proiectului propun implicarea autorităţilor administraţiei publice locale în ceea ce priveşte acordarea asistenţei contribuabililor în vederea completării şi depunerii declaraţiei unice.
Având în vedere avantajele pe care le prezintă transmiterea prin mediul electronic a declaraţiilor fiscale, respectiv:
- simplificarea procedurii de depunere a declaraţiei fiscale;
- reducerea costurilor administrative pentru administraţia fiscală;
- clarificarea pentru cetăţean a obligaţiilor scadente (transparenţă);
- asistarea contribuabililor în îndeplinirea obligaţiilor, este necesar ca Declaraţia unică să fie transmisă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.
În acest context, este necesar a fi modificat Ordinul Preşedintelui ANAF nr. 2326/2017.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici