Statul va lansa la vară licitaţia pentru vânzarea a 26% din acţiunile la Rompetrol Rafinare

Statul va lansa în această vară licitaţia prin care vrea să vândă 26% din Rompetrol Rafinare, iar preţul de pornire va fi de 200 milioane de dolari, cel oferit de acţionarul majoritar, grupul Rompetrol, a declarat Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei Privatizări din Departamentul pentru Energie.

219 afișări
Imaginea articolului Statul va lansa la vară licitaţia pentru vânzarea a 26% din acţiunile la Rompetrol Rafinare

Statul va lansa la vară licitaţia pentru vânzarea a 26% din acţiunile la Rompetrol Rafinare (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"În această vară lansăm licitaţia pentru vânzarea pachetului de 26% (din Rompetrol Rafinare, n.r). Diferenţa de 18% va rămâne la stat", a declarat Dumitraşcu la conferinţa "Bursa românească, piaţă emergentă", organizată miercuri de Ziarul Financiar.

Potrivit unor surse, de pachetul reptrezentând 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare sunt interesate mai multe companii, printre care şi o companie arabă.

În prezent, statul român deţine 44,69% din Rompetrol Rafinare, iar după vânzarea a 26,7% din acţiuni va rămâne cu o participaţie de 18%.

Vicepreşedintele Rompetrol, Azamat Zhangulov, declara în ianuarie, într-o conferinţă de presă, că preţul de 200 milioane de dolari oferit statului român de KazMunai Gaz pentru 26,7% din acţiunile Rompetrol Rafinare este "cel mai bun posibil" şi maximul pe care compania îl va plăti.

Pe de alt parte, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spunea în luna ianuarie că Guvernul va trebui să scoată la licitaţie pachetul de 26,7%.

Guvernul a adoptat în luna ianuarie o hotărârea de aprobare a memorandumul convenit cu Rompetrol prin care se sting, pe cale amiabilă, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor şi The Rompetrol Group.

De asemenea, The Rompetrol Group s-a angajat să achiziţioneze un număr de acţiuni emise de Rompetrol Rafinare Constanţa reprezentând 26,6959 % din capitalul social, în schimbul a 200 milioane dolari.

Alte 350 milioane de dolari vor fi investite în costrucţia unei centrale de cogenerare pe platforma rafinăriei Petromidia şi în extinderea reţelei de benzinării în România.

Memorandumul mai prevede constituirea unui fond de investiţii de un miliard de dolari, "în funcţie de condiţiile pieţei", cu o participare a statului român sub forma unei societăţi pe acţiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România. Durata investiţională este proiectată până la şapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol "în baza unor considerente economice solide", conform politicii în materie de investiţii.

The Rompetrol Group, controlat de compania de stat KazMunayGaz din Kazahstan, este prezent în 12 ţări şi are peste 7.000 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici