Stiglitz: Moneda euro ar putea fi desfiinţată dacă Europa nu-şi rezolvă problemele instituţionale

Moneda euro ar putea fi desfiinţată dacă Europa nu reuşeşte să-şi rezolve problemele instituţionale fundamentale, evidenţiate de criza din Grecia, a declarat Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie.

127 afișări
Imaginea articolului Stiglitz: Moneda euro ar putea fi desfiinţată dacă Europa nu-şi rezolvă problemele instituţionale

Stiglitz: Moneda euro ar putea fi desfiinţată dacă Europa nu-şi rezolvă problemele instituţionale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pachetul financiar pregătit de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru Grecia, împreună cu măsuri de austeritate foarte severe, nu a redus apetitul speculatorilor pentru investiţii pe deprecierea monedei europene, a afirmat Stiglitz la postul BBC Radio 4.

"Condiţiile impuse par excesiv de severe pentru Spania (a afirmat el în urma unei confuzii cu Grecia, n.r.) şi sunt contraproductive pentru a împiedica extinderea problemelor", consideră Stiglitz, profesor la Universitatea Columbia din New York.

Analiştii consideră Spania ca fiind următorul stat din zona euro care se va confrunta cu aceleaşi dificultăţi ca Grecia.

"Când vedem cât de greu a fost pentru Europa să adopte o poziţie comună pentru a ajuta o ţară mică, realizăm că dacă ar fi vorba de un stat cu probleme mai mari, ar fi şi mai greu pentru europeni să ajungă la o înţelegere", a adăugat el.

Pachetul de împrumuturi de urgenţă, în valoare de 110 miliarde de euro, pregătit pentru Grecia ar putea reduce presiunile speculative împotriva statului elen pentru o perioadă, dar pe termen lung cred că vor avea un efect contrar.

Întrebat dacă această situaţie poate reprezenta sfârşitul euro, Stiglitz a afirmat: "Dacă Europa nu-şi rezolvă problemele instituţionale fundamentale, viitorul euro poate fi foarte scurt".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici