Stiglitz: Nebunia economică a Europei nu mai poate continua. Zona euro trebuie restructurată din rădăcină

Europa are nevoie de reformă chiar la nivelul structurii zonei euro şi de inversarea măsurilor de austeritate, scrie pentru Project Syndicate Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie şi profesor la Universitatea Columbia.

1907 afișări
Imaginea articolului Stiglitz: Nebunia economică a Europei nu mai poate continua. Zona euro trebuie restructurată din rădăcină

Stiglitz: Nebunia economică a Europei nu mai poate continua. Zona euro trebuie restructurată din rădăcină (Imagine: Shutterstock)

După mult timp, SUA dau semne de revenire din criza care a izbucnit la sfârşitul administraţiei preşedintelui George W. Bush, când semiimplozia sistemului financiar american a trimis unde de şoc în întreaga lume. Dar nu este o revenire puternică. Cel puţin diferenţa dintre unde economia ar fi putut ajunge şi unde este astăzi nu se lărgeşte. Dacă decalajul se restrânge, o face foarte lent. Pagubele produse de criză par să fie de durată.

Însă ar fi putut fi mai rău. Peste Atlantic, sunt puţine semne ale unei reveniri, chiar modeste, în stilul celei din SUA. Distanţa dintre unde Europa este şi unde ar fi putut fi în absenţa crizei continuă să crească.

În cele mai multe ţări membre ale UE, GDP per capita este mai mic decât era înainte de criză.

O jumătate de deceniu pierdută se transformă rapid într-un deceniu întreg. În spatele statisticilor reci, vieţile sunt ruinate, visele sunt spulberate, iar familiile se destramă sau nici măcar nu se formează în condiţiile în care stagnarea – depresiunea economică în unele ţări – persistă an după an.

Citeşte mai multe despre restructurarea zonei euro pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici