Strategie guvernamentală reuşită sau sinucidere economică: De la 1 ianuarie 2018 salariul minim creşte, impozitul pe venit scade, dar se naţionalizează parţial banii angajaţilor de la Pilonul II

De la 1 ianuarie 2018 salariul minim creşte cu 31%, impozitul pe venit scade de la 16% la 10%, dar se naţionalizează parţial banii angajaţilor de la Pilonul II prin scăderea contribuţiei de la 5,1% la 3,7%.

2525 afișări
Imaginea articolului Strategie guvernamentală reuşită sau sinucidere economică: De la 1 ianuarie 2018 salariul minim creşte, impozitul pe venit scade, dar se naţionalizează parţial banii angajaţilor de la Pilonul II

Calcule de succes sau sinucidere economică: De la 1 ianuarie 2018 salariul minim creşte, impozitul pe venit scade, dar se naţionalizează parţial banii angajaţilor de la Pilonul II

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul muncii, a prezentat în şedinţa de guvern de ieri propunerea proiectului de hotărâre de guvern prin care salariul minim pe economie ar urma să crească începând de anul viitor cu 31%,  de la 1.450 de lei brut pe lună în prezent la 1.900 de lei brut pe lună din 1 ianuarie 2018.

„Salariul minim brut pe ţară ar urma să crească la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale. Această valoare cores­punde salariului prevăzut în Programul de guvernare, respectiv 1.550 de lei, de la 1 ianuarie 2018”, se arată în comunicatul Ministerului Muncii.

În prezent, peste un milion de angajaţi din România (adică o cincime din efectivul total de salariaţi) sunt remuneraţi la nivelul salariului minim pe economie. Salariul minim a crescut sem­ni­ficativ în ultimii ani, iar unele decizii de creştere au fost luate într-un timp foarte scurt, ceea ce a dat peste cap bugetele com­pa­niilor. Numai anul acesta au fost anunţate pentru 2018 mai multe scenarii privind creşterea salariului minim: iniţial acesta ar fi trebuit să ajungă la 1.700 de lei brut pe lună, ulterior la 2.000 de lei brut pe lună, după care s-a renunţat la varianta de 2.000 de lei. Ulterior, subiectul a fost evitat de politicieni în dezbaterile publice.

Nivelul salariului minim de anul viitor este o informaţie necesară pentru companiile care au angajaţi plătiţi la acest nivel sau apropiat de acest nivel, pentru a şti cum să-şi construiască bugetele, mai ales în contextul în care se vor transfera contribuţiile sociale din sarcina angajatorului în sarcina angajaţilor.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici