STUDIU: 80% dintre români ştiu că sunt obligaţi să-şi asigure locuinţa contra dezastrelor naturale

Patru din cinci români declară că au auzit despre obligativitatea de a-şi asigura locuinţele împotriva dezastrelor naturale (cutremure, inundaţii şi alunecări de teren) prin PAD (Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale), conform unui studiu prezentat miercuri.

243 afișări
Imaginea articolului STUDIU: 80% dintre români ştiu că sunt obligaţi să-şi asigure locuinţa contra dezastrelor naturale

STUDIU: 80% dintre români ştiu că sunt obligaţi să-şi asigure locuinţa contra dezastrelor naturale

Mai mult, „75% dintre români sunt informaţi cu privire la faptul că nu vor primi niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau din cel local în cazul unor dezastre naturale, dacă nu au încheiat o poliţă obligatorie de asigurare a locuinţei”, se menţionează într-un studiu realizat pentru Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România - UNSAR de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES. Studiul a fost realizat în perioada 14-20 iunie 2018, pe un eşantion de 1.248 de persoane, cu o rată de eroare maximă de ±2,8%.

În acelaşi timp, doar 41% dintre respondenţi declară că ştiu despre posibilitatea impunerii unor amenzi de către autorităţi, pentru nerespectarea obligaţiei legale de a îşi asigura locuinţele aflate în proprietate.

Cu toate acestea, mai puţin de unul din cinci români a încheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor: la 31 august 2018, erau asigurate 1,68 milioane de locuinţe, conform datelor furnizate de către PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale).

„Nivelul redus al asigurărilor obligatorii PAD face ca ţara noastră să fie extrem de vulnerabilă în faţa evenimentelor catastrofale. Tocmai de aceea, creşterea acestui indicator trebuie să fie o prioritate. În acest sens, sunt necesare eforturi susţinute din partea autorităţilor, industriei de asigurări şi cetăţenilor. O mai bună informare a populaţiei, luarea măsurilor pentru respectarea prevederilor legale şi derularea de programe pentru conştientizarea riscurilor la care oamenii se expun sunt factori care pot duce la creşterea numărului de locuinţe asigurate din România”, au menţionat reprezentanţii UNSAR.

În ceea ce priveşte interesul faţă de asigurările de locuinţe, studiul a mai arătat că 74% dintre respondenţi sunt interesaţi, iar două treimi dintre aceştia (66%) susţin că o mai bună informare cu privire la asigurările obligatorii de locuinţe ar reprezenta un factor de motivaţie pentru încheierea unei astfel de poliţe.

Studiul relevă şi că majoritatea românilor (70%) consideră că autorităţile publice locale şi centrale ar trebui să fie responsabile de informarea cetăţenilor cu privire la obligativitatea asigurărilor de locuinţe împotriva dezastrelor.

PAD reprezintă o asigurare obligatorie care acoperă daunele produse locuinţelor de inundaţii, cutremure sau alunecări de teren. Potrivit Legii nr. 260/2008, în situaţia în care persoanele fizice sau juridice nu îşi asigură locuinţele aflate în proprietate, acestea nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale acoperite de poliţa PAD, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuinţelor.

De asemenea, încheierea unei asigurări obligatorii este o condiţie pentru încheierea unei poliţe facultative de asigurare a locuinţelor, conform legislaţiei în vigoare.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 20 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 80% din piaţa locală de asigurări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici