STUDIU: Aproape jumătate din ţigările vândute în nord-estul României sunt de contrabandă

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în noiembrie 2015 la 17,5%, comparativ cu 14,8% în septembrie, iar în regiunea de nord-est a României aproape jumătate din ţigaretele vândute sunt de contrabandă, conform datelor companiei de cercetare Novel Research.

463 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Aproape jumătate din ţigările vândute în nord-estul României sunt de contrabandă

"În noiembrie, în nord-est s-a înregistrat cea mai mare creştere a comerţului ilegal cu ţigarete: plus 16,1 p.p. comparativ cu luna septembrie. Piaţa neagră a atins, astfel, în această regiune, 47,5%, cea mai ridicată pondere din ultimii cinci ani. Nord-est rămâne, şi în 2015, la fel ca în anul precedent, regiunea cea mai afectată de piaţa neagră, urmată de nord-vest care continuă o tendinţă ascendentă, ajungând în luna noiembrie la 30,3% (+5,3 p.p. comparativ cu valul precedent). Din punct de vedere al provenienţei, creşte vertiginos ponderea produselor cu timbru de Ucraina, cu 11,9 p.p., până la 17%. Aşa numitele «cheap whites», deşi se află în scădere (minus 7,9 p.p. faţă de septembrie), continuă să deţină cea mai mare cotă (58,5%) din totalul pieţei negre. Ponderea produselor provenite din Moldova se află în scădere (cu 6 p.p. până la 13,9%), iar a celor din Serbia este relativ constantă (2,8%)", a declarat Marian Marcu, directorul companiei de cercetare Novel Research.

TITLURILE ZILEI

La rândul lor, producătorii de ţigarete spun că este nevoie de o strategie naţională de combatere a comerţului ilegal, cerută public de autorităţile de aplicare a legii, precum şi de Consiliul Concurenţei. Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria, afirmă că, în noiembrie, compania a sprijinit lansarea, de către Direcţia Generală a Vămilor din cadrul ANAF şi Poliţia Română a celui de-al doilea val al campaniei anti-contrabandă "Aparenţele înşală", care se derulează în judeţele de graniţă, inclusiv cele din nord-estul ţării, zonă care a devenit polul pieţei negre din România.

"Vom continua şi în cursul anului viitor să sprijinim campaniile publice anti-contrabandă derulate de autorităţi. Acţiunile de acest tip au, însă, rezultate doar în perioadele şi în regiunile în care se desfăşoară. Ne îngrijorează această escaladare a contrabandei, care este în bună măsură rezultatul acordului de mic trafic de frontieră cu Ucraina şi a lipsei unui sistem integrat de control al traficului. Aşa cum am declarat în mai multe rânduri, este nevoie de o Strategie Naţională de combatere a comerţului ilegal, cerută public de autorităţile de aplicare a legii, precum şi de Consiliul Concurenţei, potrivit căruia contrabanda e principalul factor perturbator pe piaţa ţigaretelor", a declarat Gilda Lazăr, reprezentant JTI România, Moldova şi Bulgaria.

De asemenea, oficialii BAT Romania afirmă că dacă s-ar menţine constant nivelul contrabandei din noiembrie, bugetul de stat ar pierde peste 600 de milioane de euro.

"Această creştere abruptă a pieţei negre demonstrează că problema comerţului ilegal cu ţigarete trebuie abordată cu toată seriozitatea, în baza unei Strategii Naţionale, care să implice toate instituţiile cu competenţe în domeniu, inclusiv factorii de decizie în materie de politici fiscale şi de reglementare. Dacă s-ar menţine constant nivelul contrabandei din noiembrie, bugetul de stat ar pierde peste 600 de milioane de euro! Flexibilitatea grupărilor infracţionale e demonstrată clar şi de studiile Novel: dacă în septembrie piaţa neagră înregistra o creştere accelerată în nord-vest, în noiembrie a urcat abrupt în nord-est", a declarat Adrian Popa, Director Corporate & Regulatory Affairs, BAT România.

În acest moment, în România, ponderea comerţului ilicit cu ţigarete este cu 75% peste nivelul mediu, de 10%, din Uniunea Europeană.

"Apreciem eforturile constante ale autorităţilor şi înţelegem dificultatea obiectivului de a ne încadra în media europeană, ţinând cont că ne aflăm la graniţa Uniunii, şi avem în administrare cea mai extinsă frontieră externă a UE. Cu toate acestea, nivelul foarte ridicat al comerţului ilicit cu ţigarete înregistrat la sfârşitul anului 2015, pe lângă pierderile substanţiale cauzate bugetului de stat, este de natură să reprezinte o «bilă neagră» pentru România, în procesul de aderare la spaţiul Schengen", a declarat Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris România.

În noiembrie, au fost destructurate şase grupări infracţionale bănuite că au traficat, în decurs de câteva luni, 7 milioane de ţigarete. S-au făcut zeci de percheziţii, la care au participat sute de oameni ai legii, precum şi capturi importante.

"În plus, aşa cum am mai declarat, în lunile de toamnă se fac stocuri pentru iarnă, când este mai dificil să fie trecute ţigaretele ilegale pe frontiera verde. Aşadar, e posibil ca piaţa neagră să continue să crească şi în ianuarie. Eforturile autorităţilor de aplicare a legii trebuie susţinute şi de instituţiile care reglementează sectorul tutunului. Ca urmare, pentru protejarea pieţei legale şi implicit a veniturilor statului, este esenţial să cunoaştem cadrul legal în care ne vom desfăşura activitatea. În acest sens, subliniez că procesul de transpunere a Directivei tutunului este în cea mai mare parte a ţărilor UE în faza de finalizare, în timp ce noi suntem departe de această etapă", a declarat Adrian Pirau, Market Development Manager, Imperial Tobacco România.

Reprezentanţii Direcţiei Generale a Vămilor spun că grupările infracţionale se adaptează foarte repede în ceea ce priveşte rutele de intrare în ţară a produselor, dar contrabandiştii sunt din ce în ce mai inventivi.

"Recent, inspectorii vamali au descoperit ţigarete ilegale în caserole cu colivă. În cadrul unei singure acţiuni, Garda de Coastă, în colaborare cu lucrătorii vamali, au descoperit, în punctul de trecere a frontierei Negru Vodă, 60.000 de pachete cu ţigarete. Drept urmare, cu susţinerea producătorilor, trebuie să reuşim să fim cu un pas înaintea reţelelor de contrabandă, prin echipamente performante, scannere, câini special instruiţi în depistarea ţigaretelor. De asemenea, vom continua să informăm opinia publică în privinţa efectelor profund negative ale pieţei negre", a declarat Claudiu Ardeleanu, şeful Direcţiei Generale a Vămilor.

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerţului ilegal cu produse din tutun şi susţin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete.

Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după sectorul petrolier. În 2014, companiile de tutun au virat la buget circa 2,74 miliarde euro, însemnând accize, TVA, taxe şi contribuţii. Suma reprezintă 1,75% din PIB şi 12,5% din totalul veniturilor bugetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici