STUDIU: Jumătate dintre IMM-uri au probleme cu gestionarea fluxului de numerar şi evidenţa finanţelor

Peste jumătate dintre IMM-urile din România gestionează cu dificultate fluxul de numerar, iar pentru circa 60% este o provocare să ţină o evidenţă clară a finanţelor, deşi 1 din 2 antreprenori de talie mică sau mijlocie vrea să deţină controlul total al situaţiei financiare, potrivit unui studiu Visa.

264 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Jumătate dintre IMM-uri au probleme cu gestionarea fluxului de numerar şi evidenţa finanţelor

Jumătate dintre IMM-uri au probleme cu gestionarea fluxului de numerar şi evidenţa finanţelor (Imagine: Shutterstock)

Totodată, aceştia nu sunt pregătiţi să ia decizii financiare complexe, cu toate că sunt preocupaţi constant de situaţia financiară a firmei.

Antreprenorii şi managerii de IMM-uri sunt prudenţi în accesarea unui credit bancar şi preferă să se bazeze pe propriile resurse, potrivit unui studiu realizat de Visa Europe despre comportamentul de plată al firmelor mici şi mijlocii.

Tot jumătate dintre antreprenorii români sunt foarte precauţi în luarea deciziilor financiare sau stabilirea unei strategii complexe privind fluxul de numerar, situaţie similară cu cea din Germania (46%), însă sub nivelul înregistrat în Franţa (55%) sau Spania (60%).

Două treimi dintre IMM-uri deţin un singur cont bancar, iar 70% dintre firmele care au unul sau mai multe conturi curente preferă să lucreze cu o singură bancă. În general, interacţiunea cu banca se limitează în principal la depunerea şi retragerea de numerar, dar a crescut gradul de utilizare a operaţiunilor de online banking în condiţiile în care numai o treime dintre IMM-uri apelează la aceste servicii pentru plăţi curente sau transferuri bancare.

"Este nevoie de o relaţie mai apropiată între IMM-uri şi bănci,care să depăşească barierele unei simple comunicări la ghişeu şi să răspundă nevoii reale de informare şi consiliere în privinţa utilizării serviciilor bancare. Din păcate, numai 3 din 10 IMM-uri spun că au un card business şi aproape o treime dintre manageri îşi folosesc cardurile personale pentru plăţile realizate pe firmă, ceea ce îngreunează evidenţa cheltuielilor şi pune presiune pe veniturile lor personale", a declarat într-un comunicat Cătălin Creţu, director subregional pentru România, Croaţia şi Slovenia al Visa Europe.

Numerarul continuă să fie cea mai răspândită formă de plată în România, 80% dintre tranzacţiile realizate de firmele mici şi mijlocii fiind plătite cu banii jos. Spre deosebire, în Polonia doar 29% la sută dintre IMM-uri aleg să facă plăţi cu numerar, în timp ce 23% preferă să efectueze tranzacţii cu cardul, iar aproape jumătate dintre ele aleg alte tipuri de tranzacţii electronice.

Studiul Visa Europe a fost realizat în prima jumătate a anului în rândul a peste 600 de firme mici şi mijlocii înregistrate în România, cu 0-49 de angajaţi, din domenii de activitate variate precum construcţii, industria prelucătoare, comerţ en gros şi en detail, HORECA, transporturi şi comunicaţii, servicii de business.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici