STUDIU MasterCard: Plăţile la comercianţi în străinătate sunt mai ieftine decât schimburile valutare

Românii care călătoresc în Austria economisesc 32% din costuri dacă plătesc cu cardul de debit decât dacă ar efectua schimb valutar în aeroportul-destinaţie, iar în Italia cumpărarea de valută la casele de schimb pentru achitarea unor produse de 100 euro costă cu 7% mai mult, potrivit unui studiu.

195 afișări
Imaginea articolului STUDIU MasterCard: Plăţile la comercianţi în străinătate sunt mai ieftine decât schimburile valutare

Plăţile la comercianţi în străinătate sunt mai ieftine decât schimburile valutare -studiu MasterCard (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Cea mai costisitoare metodă de plată este, în majoritatea cazurilor, conversia la casele de schimb valutar din aeroporturile-destinaţie, pe când cea mai ieftină, în 65% dintre situaţiile analizate, o reprezintă tranzacţiile cu cardul în cazul locuitorilor din Europa Centrală şi de Est în timpul călătoriilor internaţionale, se arată într-un comunicat al operatorului MasterCard.

În cazul românilor care călătoresc în Marea Britanie, costurile cu achiziţionarea lirelor sterline în aeroporturile britanice sunt cu 9% mai mari decât cele generate de tranzacţiile cu cardul la comercianţi.

De asemenea, tranzacţiile cu cardul la comercianţii din Cehia au costuri cu până la 31,5% mai mici, fiind, de altfel, cea mai ieftină modalitate de plată pentru călătoriile în cele mai populare destinaţii.

Schimburile valutare în aeroporturile din străinătate sunt printre cele mai costisitoare, pentru cehii care călătoresc în Austria, spre exemplu, ele fiind cu aproape 27% mai scumpe decât retragerile de pe cardurile de debit de la bancomatele de la destinaţie.

"Cei care călătoresc vor modalităţi de plată cât mai facile, sigure, dar sunt în continuare atenţi la costuri. Acest studiu arată că plăţile cu cardul direct la comercianţi în călătoriile în afara ţării nu sunt doar o metodă convenabilă, ci pot aduce şi economii", a declarat în comunicat direcotorul general al MasterCard pentru România, Cosmin Vladimirescu.

Studiul mai relevă că, în general, conversiile realizate la birourile de schimb din ţară presupun costuri cu până la 6% mai mari decât plăţile cu cardul, iar această opţiune nu este întotdeauna valabilă, întrucât casele de schimb nu oferă tranzacţii decât cu principalele monede de circulaţie internaţională.

"Achiziţionarea de euro sau dolari pentru un schimb valutar ulterior în moneda dorită presupune costuri mai ridicate decât utilizarea cardului, fie ca metoda de plată, fie pentru retragerea de numerar de la ATM-urile de la destinaţie, întrucât cardul realizează în mod automat conversia în orice monedă dorită", se mai spune în comunicat.

Per ansamblu, cea mai costisitoare variantă de gestionare a banilor în străinătate o reprezintă schimbul valutar la aeroportul-destinaţie. Acesta generează costuri suplimentare mai ales atunci când necesită şi schimburi indirecte, în ţara de origine într-o monedă de circulaţie internaţională (precum euro sau dolari) şi la destinaţie în valuta ţării respective.

Studiul a fost realizat analizând principalele destinaţii de călătorie pentru şapte state din Europa Centrală şi de Est şi Israel, respectiv pentru 28 de rute.

Au fost luate în calcul toate costurile plăţii într-o monedă străină, comparând cheltuielile generate de plata cu cardul la comercianţi internaţionali, în raport cu costurile pe care le implică schimburile valutare realizate la case de schimb din ţară/destinaţie sau de la sucursalele băncilor locale, precum şi retragerile de la ATM. Studiul a analizat toate tipurile de costuri şi taxe, precum comisioanele de tranzacţie sau retragere de la ATM, respectiv comisioanele sau ratele de schimb valutar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici