STUDIU - Oamenii de afaceri se aşteaptă la deteriorarea situaţiei economice în perioada următoare. Care ar fi principalele cauze

Oamenii de afaceri se aşteaptă la deteriorarea economiei în perioada următoare, lipsa surselor de finanţare şi a celor pentru investiţii, corupţia şi accesarea fondurilor europene fiind principalii factori care vor afecta economia românească în următorul an, potrivit unui studiu GfK.

836 afișări
Imaginea articolului STUDIU - Oamenii de afaceri se aşteaptă la deteriorarea situaţiei economice în perioada următoare. Care ar fi principalele cauze

STUDIU Oamenii de afaceri se aşteaptă la deteriorarea situaţiei economice în perioada următoare. Care ar fi principalele cauze (Imagine: Shutterstock)

"Principalul factor care va influenţa economia în următoarele 12 luni are de-a face cu lipsa surselor de finanţare şi a celor pentru investiţii. Atunci când răspunsurile la această întrebare sunt corelate cu restul evaluărilor liderilor din mediul de afaceri, devine evidentă aşteptarea ca starea economiei să se degradeze. La această aşteptare contribuie sentimentul că se deteriorează calitatea forţei de muncă, că investiţiile (din surse publice, fonduri europene sau surse private) sunt în scădere, că situaţia financiară a populaţiei nu se îmbunătăţeşte şi că productivitatea şi profiturile scad", se arată într-un studiu al Fundaţiei Romanian Business Leaders (RBLS), efectuată în parteneriat cu compania GfK.

Cercetarea, prezentată miercuri într-o conferinţă, are la bază răspunsurile a 171 de antreprenori şi manageri din România.

Astfel, 77% dintre respondenţi au indicat lipsa investiţiilor ca principalul fenomen economic important care va afecta economia în următorul an, iar 75% au indicat corupţia. Pe locul trei, cu un procentaj de 68%, se află accesarea fondurilor de investiţii, acest factor fiind urmat de pesimismul investitorilor - 68% şi incertitudinea economică - 64%.

În ceea ce priveşte fenomenele care vor afecta societatea în următorul an, antreprenorii au apreciat că exportul forţei de muncă, creşterea abandonului şcolar şi îmbătrânirea populaţiei vor avea cele mai mari influenţe sociale.

"Nu este de mirare că majoritatea văd ca tendinţe majore pierderea lucrătorilor calificaţi. La intersecţia dintre aceste două tendinţe stă o scădere importantă de competitivitate pentru companiile româneşti", se precizează în raport.

La nivel extern, principala problemă pentru toate categoriile de manageri - antreprenori, manageri de companii mari - este adâncirea crizei euro şi scăderea economiei europene.

Consecinţele fenomenelor externe pe care oamenii de afaceri le văd sunt în principal investiţiile reduse şi scăderea sau stagnarea exporturilor, ceea ce pentru piaţa românească ar însemna stagnare economică, întrucât consumul nu are capacitatea de a susţine creşterea.

Concluziile studiului arată că antreprenorii au mai multe îngrijorări decât managerii companiilor cu peste 100 de angajaţi.

Migraţia forţei de muncă este văzută ca o îngrijorare importantă pentru antreprenori, iar educaţia este de asemenea o problemă care le creează angoase. La acestea se adaugă inflaţia şi costurile mari în derularea activităţii pentru mediul de afaceri, precum şi insolvenţa agenţilor economici şi lipsa de capital. Sărăcia, scăderea calităţii vieţii românilor sunt considerate consecinţe dureroase de către antreprenori, într-o măsură mai mare decât în cazul managerilor din companiile mari.

Cercetarea a analizat şi fenomenele interne cu cel mai mare impact asupra economiei României în următoarele 12-18 luni, pe primul loc plasându-se alegerile parlamentare şi locale.

"Agenda internă va fi dominată de temele asociate alegerilor locale şi parlamentare şi de pregătirea alegerilor prezidenţiale din 2013. În combinaţie cu agenda politică, sau poate dominată de aceasta, liderii companiilor pun pe lista de tendinţe importante şi potenţiale amânări în proiectele finanţate cu fonduri europene sau în proiectele de infrastructură", se precizează în studiu.

Principala consecinţă a alegerilor va fi stagnarea activităţii economice, la care se adaugă instabilitatea.

"În general alegerile generază un mic val de evaziune în economie, datorită unor măsuri cu caracter populist care stimulează de obicei consumul. Cercetarea RBL arată că oamenii de afaceri se aşteaptă mai degrabă la consecinţe precum oprirea proiectelor, stagnarea activităţii în anumite sectoare şi risipă de resurse", se afirmă în studiu.

Studiul a fost realizat în perioada 6-25 aprilie. RBL a fost înfiinţată în 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici