STUDIU: Peste jumătate dintre angajatorii români vor să crească salariile anul viitor

Peste jumătate dintre angajatorii români intenţionează să crească salariile în 2015, în timp ce 43% nu au în plan să acorde stimulente financiare suplimentare pentru a-şi păstra salariaţii, potrivit unui studiu KPMG în rândul a 456 de manageri de companii din 8 state din Europa Centrală şi de Est.

STUDIU: Peste jumătate dintre angajatorii români vor să crească salariile anul viitor (Imagine: Shutterstock)

Mai mult de jumătate dintre managerii şi proprietarii de firme (26%) care vor să crească salariile angajaţilor anul viitor intenţionează să ofere măriri între 2% şi 4,9%, în timp ce 23% dintre respondenţi au afirmat că vor să acorde creşteri salariale între 5% şi 10%, potrivit raportului "Pulsul Economiei" întocmit de firma de consultanţă.

Ţările incluse în raport sunt România, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia.

Circa 4% dintre managerii din România au declarat că vizează creşteri de salarii de peste 10%, iar 3% au spus că salariile angajaţilor ar putea fi mai mari cu până la 1,9%.

Pe de altă parte, 2% dintre liderii de companii vor să taie remuneraţiile angajaţilor cu peste 10% anul viitor, se arată în studiu.

Motivele principale pentru creşterea salariilor sunt îmbunătăţirea productivităţii angajaţilor şi a rezultatelor financiare ale companiilor. Lipsa de forţă de muncă specializată este un alt aspect important pe care angajatorii români îl iau în considerare când acordă creşteri salariale, urmat de presiunile din partea personalului şi de perspectivele pentru îmbunătăţirea condiţiilor economice pe piaţa internă.

În ceea ce priveşte numărul angajaţilor, 47% dintre companiile din România nu intenţionează să facă schimbări majore în 2015, în timp ce 41% dintre angajatori spun că vor oferi noi locuri de muncă. Tăieri de personal sunt estimate de 16% dintre respondenţi, 6% dintre aceştia plănuind să reducă numărul angajaţilor cu peste 10%.

Cele mai multe companii (53%) se bazează pe creşterea productivităţii angajaţilor pentru a-şi mări cifra de afaceri în 2015, exporturile, activităţile de marketing şi cererea internă fiind alte surse principale pentru îmbunătăţirea rezultatelor financiare.

Pe de altă parte, preţurile materiilor prime, schimbările legislative şi posibilele creşteri de taxe sunt printre cei mai importanţi factori care ar putea îngrădi activitatea firmelor, potrivit managerilor.

În ceea ce priveşte evoluţia macroeconomică, aproape o treime dintre oamenii de afaceri din România estimează că economia locală va scădea anul viitor, 4% dintre aceştia anticipând o contracţie severă, de peste 2%.

La polul opus, 25% dintre respondenţi prognozează o creştere de 0,1-0,9%, circa 24% consideră că avansul va fi de 1-1,9%, în timp ce 16% estimează o creştere de peste 2%.

La nivelul Europei Centrale şi de Est, 52% dintre cei intervievaţi anticipează creştere economică anul viitor, numărul celor care estimează o contracţie a PIB-ului fiind de doar 9%.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 3 comentarii
Taguri:
KPMG ,
STUDIU ,
SALARII
COMENTARII
  • giuseppe 13 nov 2014

    Asa este antonimescu bvooo

  • giuseppe 13 nov 2014

    Se va marii salariile la toata lumea sigur daca va fi Domnul Iohannis presedinte .atunci relatiile externe se vor mari ji investitorii straini vor avea incredere in romania

  • anonimescu 13 nov 2014

    Sa respecte timpul de munca nu sa-l tina 10-12 ore pe salariat si daca se poate sa nu isi mai cumpere masini de lux case de vacanta si angajatul sa traiasca de pe o zi pe alta ,Adica ala saracu isi rupe oasele isi sparge creierii sa faca ce ii ordona MARELE PATRON macar sa aiba bunul simt sa calculeze…

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Nu mai e nimic de făcut?! Anunţul care arată DEZASTRUL cu cinci zile înainte de alegeri. Datele despre Firea sunt de NECONTESTAT