SUA critică din nou China pentru politica sistemului valutar

Trezoreria SUA a criticat din nou Beijingul pentru că nu ar acţiona destul de rapid în privinţa reformelor sistemului de schimb valutar, însă nu a acuzat China de manipularea cursului de schimb, abţinându-se încă odată de la un limbaj dur în relaţia cu principalul partener comercial din Asia.

263 afișări
Imaginea articolului SUA critică din nou China pentru politica sistemului valutar

SUA critică din nou China pentru politica sistemului valutar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Washingtonul a criticat de asemenea intervenţia Japoniei pe piaţa valutară pentru a tempera aprecierea yenului şi a cerut Coreii de Sud să apeleze numai "în mod cumpătat" la astfel de măsuri.

Unii politicieni americani consideră că China şi-a construit avantaje competitive incorecte pe pieţele globale prin menţinerea monedei locale la niveluri depreciate artificial pentru a-şi susţine exporturile. Congresul exercită tot mai multe presiuni asupra administraţiei Obama privind sancţiuni pentru China.

Trezoreria notează, într-un raport bianual, că China nu îndeplineşte criteriile necesare pentru a se califica drept manipulator al cursului de schimb valutar, repetând afirmaţia standardizată în ultimii ani că yuanul se apreciază prea încet, iar măsurile luate de Beijing sunt "insuficiente".

Valoarea monedei chinezeşti a crescut în acest an cu 4% faţă de dolar şi este în creştere cu 7,7% din iunie 2010, când China a renunţat la menţinerea unui curs fix.

Institutul de cercetare economică internaţională Peterson estimează că yuanul este subevaluat cu 24% în raport cu dolarul SUA, faţă de 28% în 2010.

Divergenţele dintre cele două puteri economice în privinţa cursului valutar sunt determinate în principal de deficitul comercial uriaş al Statelor Unite în raport cu China, care a crescut anul trecut la 273,1 miliarde de dolari, de la 226,9 miliarde de dolari în 2009.

În primele zece luni ale acestui an, SUA a acumulat un deficit comercial de 245,5 miliarde de dolari cu China.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici