Tabără: Cei care anunţă majorări de preţuri la alimente vor rămâne cu produsele în raft

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, joi, la un seminar organizat de Consiliul Concurenţei, că firmele care anunţă majorări de preţuri la alimente vor rămâne cu produsele în raft şi că în următoarea perioadă este posibilă chiar o scădere a preţurilor.

18 afișări
Imaginea articolului Tabără: Cei care anunţă majorări de preţuri la alimente vor rămâne cu produsele în raft

Tabără: Cei care anunţă majorări de preţuri la alimente vor rămâne cu produsele în raft (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Cei care anunţă majorări de preţuri vor rămâne cu produsele în raft. Nu există motive pentru majorări şi cred că se vor duce în jos în următoarea perioadă", a spus Tabără.

Ministrul suspectează o înţelegere între lanţurile de hipermarketuri şi procesatori în defavoarea producătorilor.

"Nu există un control pe filiera de produs şi trebuie să găsim căile prin care să eliminăm disfuncţionalităţile", a afirmat Tabără.

El crede că a fost o greşeală "capitală" construcţia hipermarketurilor în oraş.

"Nu le faci în oraş, pentru că sufoci producţia primară. De ce trebuie să fie deschise toată săptămâna şi să sufoci magazinele de cartier", a spus Tabără.

Ministrul a adăugat că a avut o întâlnire cu sectorul bancar şi va mai avea o alta săptămâna viitoare. Potrivit lui Tabără, problema producătorilor agricoli este că au puţine garanţii pentru a accesa credite bancare, iar statul va trebui să găsescă resurse de garantare.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a spus că instituţia pe care o conduce suspectează înţelegeri între marile lanţuri de magazine şi furnizori şi are în lucru o investigaţie în acest sens.

De asemenea, el crede că statul nu ar trebui să intervină şi să stabilească preţul de vânzare al produselor.

"Oricine să vândă la ce preţ vrea. Sunt state care nu restricţionează preţurile de vânzare, iar oamenii pot vinde la ce preţuri vor", a adăugat Chiriţoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici