Tabără: Este inadmisibil că România a ajuns să importe inclusiv lapte sau produse lactate

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Sângeorgiu de Mureş, că este "inadmisibil" că România a ajuns să importe inclusiv lapte sau produse lactate, chiar dacă nu sunt întotdeauna de cea mai bună calitate.

27 afișări
Imaginea articolului Tabără: Este inadmisibil că România a ajuns să importe inclusiv lapte sau produse lactate

Tabără: Este inadmisibil că România a ajuns să importe inclusiv lapte sau produse lactate (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Valeriu Tabără a spus că este extrem de important ca România să îşi asigure consumul de produse lactate din producţie proprie, apreciind ca "inadmisibil" faptul că în ultimii ani s-a ajuns să se importe inclusiv lapte sau produse lactate, nu întotdeauna de cea mai bună calitate.

"Este inadmisibil cum în ultimii ani s-a ajuns ca România să importe inclusiv lapte sau produse lactate, materie primă în principal, eu aş spune că nu întotdeauna de cea mai bună calitate. Şi acest lucru s-a datorat şi faptului că de cele mai multe ori şi în cele mai multe domenii agroalimentare se manifestă un anumit tip de monopol, practic domeniul acesta de prelucrare a laptelui şi produselor lactate este dominat de câteva companii mari, multinaţionale", a spus Tabără.

Tabără a adăugat că nu este normal şi nu există explicaţii clare cum ajunge preţul litrului de lapte de la 1,1-1,2 lei, cu cât este vândut de micii fermieri care deţin vaci, la preţul laptelui în supermarketuri, care depăşeşte patru sau chiar cinci lei, la anumite categorii de lapte, după ce laptele respectiv este prelucrat.

"Discutam chiar alaltăieri, când am pus la punct viitoarea etapă de depunere de proiecte pe (măsura) 121, care sunt priorităţile - pentru că după preluarea conducerii ministerului, vreau să vă spun că pe fiecare măsură stabilim priorităţi şi dăm punctajele astfel încât aceste priorităţi să poate fi evidenţiate prin proiectele care vor fi câştigate. Sectorul numărul 1 în domeniul zootehniei este cel al bovinelor, iar în cadrul lui, din păcate, Planul Naţional de Dezvoltare Rurală nu a prevăzut şi sectorul de carne, este cel al producţiei de lapte şi lactate. Aici vom dirija, de altfel, punctajele, astfel încât să putem dezvolta în continuare fermele respective", a spus el.

Tabără a subliniat că există o preocupare excepţională la nivelul ministerului pentru zonele defavorizate, unde s-a prelungit de câteva ori termenul, astfel încât crescătorii de vaci de lapte să poată să se înscrie, pentru a beneficia de surse financiare de aproape 22 de milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici