Tabără: Este nedrept ca România să nu poată ieşi pe piaţa internaţională cu carnea de porc

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că este "nedrept" ca România să nu poată exporta carne de porc, în condiţiile în care întruneşte toate cerinţele necesare, iar pe piaţa internaţională există o problemă în acest domeniu.

24 afișări
Imaginea articolului Tabără: Este nedrept ca România să nu poată ieşi pe piaţa internaţională cu carnea de porc

Tabără: Este nedrept ca România să nu poată ieşi pe piaţa internaţională cu carnea de porc (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Tabără a afirmat că a discutat, la Bruxelles, cu comisarul pentru sănătate John Dalli, ca România să poată exporta carne de porc, în condiţiile în care întruneşte toate condiţiile necesare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Bătălia mare este ca cei din economia secundară, cum sunt crescătorii de porci, să poată ieşi cu carnea românească pe piaţa externă. Acesta este încă un subiect cu care am fost la Bruxelles, la întâlnirea cu comisarul John Dalli. Pentru că este nedrept ca România, după ce întruneşte toate condiţiile, să nu poată ieşi în piaţa internaţională, chiar dacă această piaţă, mai ales domeniul cărnii de porc, este într-o problemă, din cauza mai multor factori", a afirmat ministrul Agriculturii.

El a adăugat că îşi menţine punctul de vedere potrivit căruia România ar putea hrăni 80 de milioane de persoane, în condiţiile în care deficitul comercial pe produse agroalimentare a fost redus la jumătate, în acest moment niciun produs nefiind importat în proporţie mai mare de 42 - 44 la sută.

"Pe de altă parte, România trebuie să fie exportatoare. Îmi menţin punctul de vedere că România ar putea hrăni 80 de milioane de persoane. Nu chiar pe orice. Dar dacă vă uitaţi cu atenţie în raportul Institutului Naţional de Statistică îl va prezenta în luna martie, o să vedeţi că deficitul comercial pe produse agroalimentare este redus la jumătate. Cel puţin aceasta era situaţia la 30 septembrie. Şi eu aştept cu nerăbdare acest raport. Până în acest moment, ianuarie 2011, niciun produs nu era importat în proporţie mai mare de 42 - 44 la sută", a spus Tabără.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, s-a aflat, sâmbătă, la Timişoara, unde a participat la o întâlnire pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a organizat-o cu beneficiarii publici şi privaţi ai Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.

În urmă cu peste două săptămâni, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, declara agenţiei MEDIAFAX că România ar putea relua exporturile de carne de porc din lunile aprilie-mai, activitate care ar putea aduce încasări de câteva sute de milioane de euro pe an. "Eu cred că exportul de carne de porc din România a fost blocat artificial. Pe 24 ianuarie am cerut o întâlnire cu comisarul european pentru Mediu şi vom discuta inclusiv problema acestor exporturi", a spus Tabără.

El aprecia că România ar putea încasa din exporturile de carne de porc câteva sute de milioane de euro în fiecare an.

"Eu aş spune că până prin aprilie-mai am putea să-i dăm drumul cu exporturile", spunea ministrul Agriculturii.

Livrările de carne şi produse procesate din carne de porc provenind de la firme româneşti pentru piaţa UE au fost interzise din anul 2003, deoarece România folosea pentru eradicarea pestei porcine clasice vaccinarea porcilor.

În anul 2007, Comisia Europeană a decis să prelungească interdicţia impusă firmelor româneşti privind livrările de carne de porc, considerând că pesta porcină nu este încă ţinută sub control.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici