Tabără: Ministerul Agriculturii îşi propune să susţină dezvoltarea pieţelor şi târgurilor de ţară

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, miercuri, la Sălciua, judeţul Alba, că ministerul îşi propune să susţină dezvoltarea pieţelor şi târgurilor de ţară pentru a se crea o piaţă reală a animalelor sau chiar o bursă a animalelor din România.

17 afișări
Imaginea articolului Tabără: Ministerul Agriculturii îşi propune să susţină dezvoltarea pieţelor şi târgurilor de ţară

Tabără: Ministerul Agriculturii îşi propune să susţină dezvoltarea pieţelor şi târgurilor de ţară (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Tabără a spus, la finalul licitaţiei de animale de la Sălciua, prima de acest gen organizată în România, că ministerul doreşte să susţină şi să extindă în întreaga ţară organizarea licitaţiilor de animale în târguri sau pieţe în care să se elimine specula, iar preţul să fie corect.

El a adăugat că ministerul are în atenţie o lege din 1927, elaborată de economistul Virgil Madgearu, care reglementa aceste târguri.

"Vreau să vă spun că vom da drumul inclusiv la suine, încercăm să creionăm o zonă de bună protecţie cu Agenţia Sanitar-Veterinară şi să creăm acele zone de piaţă alternative, la sistemele acestea superorganizate şi, de ce nu, aş spune superspeculative", a spus Tabără.

Ministrul a precizat că după dezvoltarea acestor pieţe şi târguri nu este departe organizarea unei "burse a animalelor" în România, care ar putea fi în zona Munţilor Apuseni, la Câmpeni sau chiar la Sălciua.

Tabără a spus că prima licitaţie de animale a văzut-o în SUA, în 1995.

"Mă gândeam care va fi momentul în care o astfel de licitaţie o să o văd şi în România. De foarte multe ori am vorbit de acest tip de licitaţie, pentru că până la urmă sunt câteva lucruri dincolo de ce înseamnă premiera aceasta în România. Este faptul că, iată, animalele sunt cântărite, nu se mai iau aşa, şmechereşte, cum se întâmpla în târguri, pe de altă parte, ele se duc către un preţ real, a ceea ce înseamnă la această dată acest tip de animal, pentru că el trece pe urmă într-o perioadă de finisare şi apoi se duce spre ceea ce înseamnă sacrificare, la un randament mare şi calitate foarte bună", a spus Tabără.

Ministrul Agriculturii a precizat că licitaţia de animale organizată, miercuri, la Sălciua este o premieră pe ţară şi reînvie un târg vechi de pste 200 de ani.

Valeriu Tabără a participat miercuri la Sălciua, în judeţul Alba, localitatea sa natală, la o licitaţie de animale, prima de acest gen organizată în România.

Licitaţia, desfăşurată după modelul celor din SUA sau Germania, a fost organizată de Consiliul Judeţean Alba şi administraţia locală din Sălciua împreună cu asociaţiile crescătorilor de animale.

La licitaţie au fost prezentaţi peste 70 de viţei, aproape jumătate dintre aceştia fiind vânduţi cu preţuri licitate între 900 şi 2.000 de lei.

Printre cumpărători s-a aflat şi deputatul de Alba Corneliu Olar, care a cumpărat un viţel de peste 200 de kilograme.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici