Tabără: Pentru oi se vor acorda subvenţii de aproape zece euro pe cap de animal

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a anunţat, sâmbătă, la Bistriţa, că este emis un proiect de Hotărâre de Guvern prin care pentru oi se vor acorda subvenţii de aproape zece euro pe cap de animal, precizând, totodată, că valoarea subvenţiei pentru bovine va fi apropiată de cea de anul trecut.

Tabără: Pentru oi se vor acorda subvenţii de aproape zece euro pe cap de animal (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Pentru cele 6,784 de milioane de oi se vor acorda subvenţiile la nivelul de aproape zece euro pe cap de animal. Ne vom bate în continuare ca acest nivel să fie menţinut în 2012 şi 2013, adică pe o chestiune de durabilitate, astfel încât sectorul să-şi facă planurile de afaceri", a declarat Valeriu Tabără, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul a anunţat că, în zilele următoare, va avea întâlniri cu reprezentanţi ai unor pieţe foarte bune pentru zona cărnii de oaie, probabil zona ţărilor Orientului Apropiat.

"Urmează şi discuţii cu ambasadori şi sunt şi invitaţii de intrare într-o relaţionare de acest tip. Asta nu înseamnă că nu vom dezvolta relaţii în UE, fiindcă se ştie că Uniunea este ea însăşi o piaţă excepţională pentru carnea de ovine", a spus Tabără.

Potrivit ministrului, exportul de ovine reprezintă aproape 40 la sută din exporturile româneşti.

Pe de altă parte, Valeriu Tabără a declarat că subvenţia pentru bovine va fi una bună, apropiată ca valoare de cea acordată anul trecut, în aşa fel încât sectorul să fie susţinut în continuare.

"Pot să asigur că subvenţia va fi una bună pentru creşterea bovinelor şi a vacilor de lapte în România, ca sectorul respectiv să fie susţinut în continuare şi pe cât posibil să eliminăm ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în ceea ce priveşte importul de produse lactate. Este inadmisibil să ajungem într-o astfel de situaţie. Încă nu avem cifrele de referinţă ca să putem spune exact ce înseamnă subvenţia pe cap de vacă. Dar ea este consistentă şi ne apropiem de ceea ce a fost subvenţia anul trecut. Şi pentru zonele de munte, cererile sunt în continuare în depunere. Vor fi subvenţionate sigur fermele de vaci de la două la 15. Hotărârârea de Guvern este dată, sursele sunt asigurate la nivel de o sută de euro pe cap de vacă", a declarat Valeriu Tabără.

Ministrul le-a cerut reprezentanţilor Asociaţiei Crescătorilor de Bovine să susţină în continuare eforturile ministerului de a obţine date reale din sistem.

"Am transmis declaraţia pe proprie răspundere la APIA. E un mesaj în favoarea dânşilor (a fermierilor - n.r). Sunt întârzieri în ceea ce priveşte sesizări sau cereri către Uniunea Europeană privind modificările unor cifre de referinţă, cum este cazul la bovine 2008, şi noi trebuie să revenim la ceea ce înseamnă realitatea în România", a declarat Tabără.

Ministrul a afirmat că s-a ajuns în această situaţie fiindcă s-au acordat multe subvenţii fără bază reală.

"Eu nu vreau să dau o cifră pentru ceea ce s-a subvenţionat, pentru ceea ce nu era în realitate şi ceea ce ar trebui să susţinem, acele ferme care au fost populate prin diverse programe ale Ministerului Agriculturii. Cred că România, pe acest sector, va putea să meargă bine", a declarat el.

Tabără le-a mulţumit crescătorilor de bovine care au înţeles demersurile ministerului.

"Cred că problemele nu le vom rezolva niciodată în stradă", a conchis el.

Ministrul a făcut aceste declaraţii la o întâlnire cu fermieri, reprezentanţi ai asociaţiilor crescătorilor de taurine din Bistriţa-Năsăud, Alba, Sălaj, Mureş şi Cluj, organizată la Palatul Administrativ din Bistriţa.

La întâlnirea cu fermierii, au participat şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reproducţie şi Ameliorare în Zootehnie (ANARZ), Kocsis Andrei, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, deputatul Ioan Oltean (PDL), prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Cristian Florian, şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Liviu Rusu (PDL).

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale face, sâmbătă, o vizită în Bistriţa-Năsăud la invitaţia Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România care a organizat o nouă ediţie a Târgului Oierilor.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 2 comentarii
Taguri:
SUBVENŢII ,
OVINE ,
BOVINE
COMENTARII
  • gheorghe 16 iun 2011

    se da suventii la oi dar domnul tabara stie ce pasunat au astea cu oile ca pasc pe terenurile oamenilor din sat si se ia cate 7-8 sute de milioane suventie si nu au unde sa pasca oile exemplu an sat crucea com lungani jud iasi sau dus satenii la primarie sa facut sesizare si nu se ia nici o masura ca primarul si politia sunt mituit cu un cas de branza.unde trebue sa ne adresam sa se faca si an comuna noastra dreptate,au cate 300 de oi si suventia se ia pe 600 pentru ca sunt oamenii primarului

  • George 1 nov 2010

    Politica agricola trebuie sa se bazeze pe o strategie pe termen lung agreata de toate fortele politice, iar in aceasta strategie trebuie sa regaseasca sustinerea cu prioritate a fermele mijlocii 100 - 200 ha si sau 100 - 200 vaci lapte (300 - 600oi) , care ar asigura o dezvoltare durabila, ar fi viabile din pdv economic, iar sustinerea ar trebui conditionata de respectarea mediului. Fermele mai mari, nu au nevoie de sprijin. Fermele mai mici, nu sunt viabile economic si reprezinta risipa de bani

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Nu mai e nimic de făcut?! Anunţul care arată DEZASTRUL cu cinci zile înainte de alegeri. Datele despre Firea sunt de NECONTESTAT