Tabără: Reducerea TVA la alimente s-a votat fără să fi trecut prin Comisia de Agricultură

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, miercuri, la Sălciua, că proiectul de lege privind reducerea TVA la alimente ar trebui retrimis în comisiile parlamentare şi reanalizat deoarece a fost adoptat fără să se respecte procedura şi nu a trecut mai întâi prin Camera de Agricultură.

22 afișări
Imaginea articolului Tabără: Reducerea TVA la alimente s-a votat fără să fi trecut prin Comisia de Agricultură

Tabără: Reducerea TVA la alimente s-a votat fără să fi trecut prin Comisia de Agricultură (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Tabără a spus că, din păcate, proiectul respectiv nu a trecut la Comisia de Agricultură, iar acest lucru ar fi chiar unul dintre viciile de fond ale legii care ar impune revotarea ei.

"Numai reducerea TVA la produsul finit sau semifinit din agricultură nu rezolvă problema de costuri decât pe un termen scurt după care se măreşte practic marja de profit pe anumite verigi ale lanţului alimentar. Ca să aibă efecte în ceea ce priveşte ieftinirea preţului final, reducerea TVA trebuie să se facă pe întregul lanţ mergând de la ceea ce înseamnă lucrările solului, la ceea ce înseamnă recoltarea grâului, depozitarea, circulaţia grâului, morărit, absolut tot şi să se reducă la pâine. Atunci pe durată foarte mare ar rămâne acea reducere respectiv de 19%, rămâne acel 5%", a spus Valeriu Tabără.

Ministrul Agriculturii a adăugat că există şi o variantă, care se discută la această dată, de a scoate TVA de la produsele alimentare inclusiv de la materiile prime agricole, iar aceasta ar fi "o cale de reducere, de eliminare a evaziunii fiscale".

Tabără a spus că rămâne de văzut problemele din zona pâinii unde va fi probabil problema cea mai importantă.

"Să vedem însă în zona pâinii şi aici va fi probabil problema cea mai importantă. Dacă în legea pâinii vom putea aduce elemente care să meargă inclusiv pe sistemul de fiscalizare a unuia dintre produsele foarte importante şi apoi să se constituie de altfel într-un model pentru celelalte", a spus Tabără.

Valeriu Tabără a afirmat că reducerea TVA la produsele de bază ar putea spori profiturile comercianţilor care ar putea profita şi să menţină preţurile scăzute un scurt timp, iar apoi să revină la nivelul iniţial.

"Legea a trecut, ea însă este lipsită de procedura fundamentală obligatorie, trebuia să ajungă şi la Comisia de Agricultură. Se pare că raportul este făcut numai de Comisia de buget finanţe şi cred că din punctul acesta de vedere legea va fi reîntoarsă, însă repet nu rezolvă problema chiar dacă ar fi trecut", a afirmat Tabără.

Tabără a recunoscut că legea nu va fi însă nici uşor de întors la comisie şi va da naştere la multe discuţii.

El a precizat că nu va susţine această măsură pentru că stimulează speculaţia într-un timp dat şi susţine reîntoarcerea la comisii şi reanalizarea proiectului.

Întrebat dacă a votat legea privind reducerea TVA la produsele de bază, Valeriu Tabără, care este şi deputat, a evitat să răspundă precizând doar că nu-şi aminteşte efectiv de acest proiect legislativ pentru că nu a trecut pe la Ministerul Agriculturii.

De asemenea, în primă fază, ministrul i-a contrazis pe jurnaliştii care l-au întrebat despre acest proiect legislativ spunându-le că sincer nu ştie să fi trecut o astfel de lege prin Parlament.

"O astfel de lege nu a trecut (…) Oameni buni dacă veniţi cu speculaţia nu mai veniţi la mine. Acum vroiam să vă spun: nu, nu a trecut o astfel de lege, iar dacă vreţi mai departe să vorbim serios haideţi să vorbim serios în declaraţii. Eu nu am venit astăzi să stăm să facem poezie", a spus Tabără.

Ulterior, după ce s-a retras timp de câteva minute în biroul primarului din Sălciua, Valeriu Tabără a revenit şi a vorbit despre proiectul legislativ de micşorare a TVA adoptat de Camera Deputaţilor precizând că între timp a cerut şi el lămuriri.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a participat, miercuri, la Sălciua, în judeţul Alba, localitatea sa natală, la o licitaţie de animale, prima de acest fel organizată în România.

Licitaţia, desfăşurată după modelul celor din SUA sau Germania, a fost organizată de Consiliul Judeţean Alba şi administraţia locală din Sălciua împreună cu asociaţiile crescătorilor de animale.

La licitaţie au fost prezentaţi peste 70 de viţei, aproape jumătate dintre aceştia fiind vânduţi cu preţuri licitate între 900 şi 2.000 de lei.

Printre cumpărători s-a aflat şi deputatul de Alba, Corneliu Olar, care a cumpărat un viţel de peste 200 de kilograme.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, la sesiunea de vot final, cu unanimitate, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD+PC şi PNL prin care se instituie aplicarea TVA de 5% la alimentele de bază, cum ar fi pâinea, carnea, laptele, uleiul vegetal şi zahărul. În favoarea acestui proiect a votat şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.

Tot marţi, Camera Deputaţilor a adoptat o propunere legislativă a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede că "venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin scăderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare".

În punctele de vedere transmise Parlamentului, Guvernul preciza că nu susţine adoptarea proiectelor de lege.

Pentru ambele proiecte, Camera este forul decizional şi urmează să fie transmise preşedintelui pentru promulgare.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, miercuri, că îşi asumă greşeala privind votarea de către PDL a celor două proiecte de lege. "A fost o confuzie pe care mi-o asum", a precizat Toader.

El a declarat de asemenea că grupul PDL a depus o iniţiativă legislativă pentru a corecta eroarea de la votul dat în favoarea reducerii TVA şi neimpozitării pensiilor sub 2.000 de lei, arătând că iniţiativa prevede că se va reveni la textele iniţiale din Codul Fiscal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici