Tabloidul german Bild a cumpărat obligaţiuni elene şi refuză restructurarea datoriei Greciei

Tabloidul german Bild, care deţine obligaţiuni emise de Grecia în valoare de 10.000 de euro, refuză să participe la restructurarea datoriei statului elen, în urma căreia ar primi cel mult 3.000 de euro.

321 afișări
Imaginea articolului Tabloidul german Bild a cumpărat obligaţiuni elene şi refuză restructurarea datoriei Greciei

Tabloidul german Bild a cumpărat obligaţiuni elene şi refuză restructurarea datoriei Greciei (Imagine: Shutterstock)

Bild a cumpărat obligaţiunile de pe piaţa secundară cu 4.815 euro, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Dacă ar participa la programul de restructurare a obligaţiunilor elene deţinute de investitorii privaţi, Bild ar înregistra o pierdere de circa 38% din investiţia iniţială.

Pe lângă obiecţia privind pierderea, Bild consideră că restructurarea datoriei "nu reprezintă un ajutor real pentru Grecia", întrucât vor fi necesre noi pachete de sprijin financiar.

Publicaţia germană a promis să doneze în scop caritabil un eventual pofit obţinut din obligaţiunile elene.

Investitorii privaţi au termen până joi să accepte participarea voluntară la preschimbarea obligaţiunilor, în cadrul căreia vor accepta o pierdere de 53,5% din valoarea nominală a titlurilor.

Pierderea reală se va situa la circa 74%, luând în calcul şi pierdere dobânzilor ce ar fi trebuit încasate în viitor, dar şi prelungirea scadenţei pentru plata datoriilor rămase de către Grecia.

Guvernul Greciei a stabilit un prag minim de participare de 75% pentru a efectua conversia şi a anunţat că, dacă această ţintă va fi atinsă, ceilalţi deţinători de obligaţiuni elene ar putea fi obligaţi prin lege să accepte conversia.

Scopul programului este de a reduce aproximativ la jumătate datoria de 206 miliarde euro a Greciei către creditori privaţi. Astfel, datoria de stat a Greciei ar trebui să coboare spre 120% din PIB până în 2016, de la 160% în prezent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici