Ţara cu care România înregistrează cel mai mare excedent comercial, potrivit CCIR

Marea Britanie este ţara cu care România înregistrează cel mai mare excedent comercial şi reprezintă a cincea destinaţie de export pentru produsele româneşti, arată vineri Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), într-un comunicat.

2869 afișări
Imaginea articolului Ţara cu care România înregistrează cel mai mare excedent comercial, potrivit CCIR

CCIR: Marea Britanie este ţara cu care România înregistrează cel mai mare excedent comercial

„Marea Britanie este ţara cu care România înregistrează cel mai mare excedent comercial şi reprezintă a cincea destinaţie de export pentru produsele româneşti. Pe fondul controverselor generate de Brexit în ultimii 3 ani, schimburile comerciale bilaterale au avut o evoluţie fluctuantă, context în care CCIR va susţine cu insistenţă agrearea unui acord favorabil mediului de afaceri într-o perioadă de timp cât mai scurtă, de preferat, până la finalul anului 2020”, a declarat, vineri, ziua în care Marea Britanie părăseşte oficial Marea Britanie, Mihai Daraban, preşedintele CCIR.

Totodată, Asociaţia Camerelor Europene de Comerţ şi Industrie, (Eurochambres), care reprezintă interesele a 20 de milioane de afaceri, transmite că regretă profund că vineri, 31 ianuarie 2020, Marea Britanie părăseşte în mod oficial Uniunea Europeană.

În acest sens, Camera de Comerţ şi Industrie a României îndeamnă liderii politici să depună eforturi rapide pentru a clarifica viitoarea relaţie dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie şi totodată, să informeze asupra implicaţiilor acestui demers în raport cu cetăţenii români. Astfel, se va putea evita un alt scenariu de tipul “cliff edge” (situaţie limită) la finalul anului, spune CCIR.

Camera de Comerţ adaugă că ambele părţi trebuie să respecte pe deplin perioada de tranziţie agreată până la 31 decembrie 2020, pentru a evita orice fricţiuni comerciale în următoarele 11 luni.

La rândul său, preşedintele Eurochambres, Christoph Leitl, subliniază că aceasta „este o zi tristă pentru comunitatea de afaceri europeană, întrucât un partener şi prieten apropiat părăseşte familia politică europeană”.

„Acest lucru, însă, nu înseamnă şi nu ar trebui să însemne că Regatul Unit va rupe relaţiile economice cu UE”, adaugă Leitl.

Cu privire la decizia luată de Marea Britanie de a părăsi UE, Preşedintele Christoph Leitl a subliniat poziţionarea liniei camerale europene şi, totodată, a tras un semnal de alarmă.

„Nu avem timp de irosit, iar UE şi Regatul Unit trebuie să înainteze mandate clare de negociere cu privire la obiectivele urmărite, astfel încât să minimizeze incertitudinea pentru afacerile de pe ambele părţi ale canalului. Totuşi, acest lucru nu trebuie să vină cu preţul unor soluţii pripite care, în practică, se dovedesc în defavoarea antreprenorilor noştri, în mod special a IMM-urilor”, spune Christoph Leitl.

Camerele de Comerţ şi Industrie Europene insistă ca noul standard european de transparenţă şi incluziune în procesul de negociere cu ţările terţe partenere să fie aplicat şi în negocierile cu Regatul Unit. În acest sens, părţile interesate, inclusiv comunitatea de afaceri, trebuie să fie informate şi consultate corespunzător pe tot parcursul procesului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici