Ţări central şi est-europene cer UE măsuri suplimentare pentru combaterea evaziunii la plata TVA

Cinci ţări central şi est-europene au formulat un demers comun prin care cer Uniunii Europene mai multe prerogative pentru combaterea evaziunii fiscale la plata TVA, argumentând că au pierderi de miliarde de euro.

224 afișări
Imaginea articolului Ţări central şi est-europene cer UE măsuri suplimentare pentru combaterea evaziunii la plata TVA

Ţări central şi est-europene cer UE măsuri suplimentare pentru combaterea evaziunii la plata TVA (Imagine: Shutterstock)

Miniştrii de Finanţe din Bulgaria, Austria, Cehia, Slovacia şi Ungaria au anunţat că vor cere Comisiei Europene să modifice sistemul de colectare a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), în scopul eficientizării colectării.

"Actualul sistem de colectare a TVA-ului este ineficient şi trebuie modificat", a declarat ministrul austriac de Finanţe, Hans Joerg Schelling.

Oficialul austriac a precizat că alte zece ţări se vor alătura iniţiativei, propusă de Cehia şi Austria de acum şase luni.

Ministrul ceh de Finanţe, Andrej Babis, a declarat că statele membre ale Uniunii Europene au pierderi anuale de 50 de miliarde de euro din cauza fraudelor la plata TVA.

În general, schemele de fraudare constau în importul de produse scutite de TVA din afara spaţiului comunitar, aplicarea taxei şi vinderea produsului. Comercianţii schimbă apoi denumirea firmelor fără a plăti TVA-ul autorităţilor fiscale. Aceste practici sunt utilizate de obicei la comercializarea de telefoane mobile, calculatoare şi alte dispozitive electronice.

Uniunea Europeană nu a oferit comentarii despre modificările avute în vedere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici