Tăriceanu: Bugetul de stat pentru 2018 nu va depăşi deficitul de 3%/ Ministrul Finanţelor: Proiecţia de buget pentru 2018 ne dă posibilitatea să ne încadrăm în 2,96% pe ESA deficit

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, miercuri, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că s-a discutat despre bugetul de stat de anul viitor şi că acesta se va încadra în limita maximă a deficitului de 3%, Tăriceanu precizând că ministerele vor trebui să-şi prioritizeze investiţiile.

399 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Bugetul de stat pentru 2018 nu va depăşi deficitul de 3%/ Ministrul Finanţelor: Proiecţia de buget pentru 2018 ne dă posibilitatea să ne încadrăm în 2,96% pe ESA deficit

Mişa: Proiecţia de buget pentru 2018 ne dă posibilitatea să ne încadrăm în 2,96% pe ESA deficit

„Şedinţa s-a axat pe câteva subiecte. În primul rând, bugetul. În momentul de faţă, Guvernul pregăteşte elaborarea bugetului, dar trebuie să plecăm, evident, de la câteva principii, şi anume prioritizarea investiţiilor. Ca atare, toate ministerele care îşi construiesc proiectele de buget - pentru că modalitatea este ca Guvernul, Ministerul de Finanţe, în speţă, să strângă propunerile de buget de la toţi ordonatorii de credit - trebuie să delimiteze cheltuielile de funcţionare, de administrare de cheltuielile de investiţii”, a spus Tăriceanu.

Astfel, potrivit liderului ALDE, fiecare ordonator de credit şi fiecare minister trebuie să-şi prioritizeze investiţiile, fiind prioritare cele de infrastructură.

„Avem, prin programul de guvernare, o serie de investiţii de infrastructură, nu mă refer numai la cele rutiere, dar bineînţeles că şi cele rutiere, de transport – trebuie să fie duse la bună îndeplinire. Şi vom încerca să accelerăm procedurile printr-o colaborare cu instituţiile internaţionale, respectiv Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI), şi Banca Mondială, în aşa fel încât să putem şi cheltui banii pe care îi alocăm şi să ducem şi proiectele la bun sfârşit, având în vedere că, până în momentul de faţă, una dintre problemele majore cu care ne confruntăm este cea legată de contestaţiile şi procedurile extrem de lungi pe care le comportă fiecare proiect”, a explicat Tăriceanu.

El a susţinut că bugetul de stat pentru anul viitor se va încadra în limita deficitului maxim de 3%, fără să existe risc de derapaj.

Întrebat dacă acest buget cuprinde toate proiectele din programul de guvernare, el a răspuns că „prioritizarea proiectelor va fi făcută de ministere şi, în funcţie de obligaţiile pe care ni le-am asumat, prin programul de guvernare”.

 Ministrul Finanţelor: Proiecţia de buget pentru 2018 ne dă posibilitatea să ne încadrăm în 2,96% pe ESA deficit

Deficitul estimat pentru anul viitor va fi de 2,96% pe ESA, a declarat, miercuri, ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, el respingând acuzaţiile sindicaliştilor, potrivit cărora le-ar fi spus că dacă nu vor fi trecute contribuţiile la angajat, nu vor fi bani pentru aplicarea Legii salarizării.

”Proiecţia bugetară care e deja realizată pe buget, proiecţia de buget ne dă posibilitatea să ne încadrăm în 2,96% deficit pe ESA. Indiscutabil că au fost prevăzute şi sumele aferente Legii salarizării. Deci nu avem nicio problemă din punct de vedere al finanţării nici la nivelul Ministerul de Finanţe, nici la nivelul Guvernului de a nu avea capacitatea să finanţeze proiectele pe care le are deja în desfăşurare”, a declarat ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, la începutul şedinţei de Guvern.

El a mai spus că, în cursul zilei de miercuri, a participat la consultările cu liderii sindicatelor din Sănătate.

”S-au purtat discuţii legate de sumele aferente sporurilor şi discuţia toată a fost în jurul sporurilor acordate în Sănătate. Indiscutabil că nu am făcut nicio afirmaţie legată de faptul că nu sunt bani. După cum am precizat de mai multe ori, există bani pentru construcţia bugetară în 2018”, a mai spus Ionuţ Mişa.

Liderul sindicatului Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat, miercuri, după consultările de la Guvern, că ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, i-a avertizat pe sindicalişti, în urmă cu zece zile, că dacă nu vor fi trecute contribuţiile de la angajator la angajat, Executivul nu va avea bani pentru aplicarea Legii salarizării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici